Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Калфин: Успяхме да пречупим интересите на световните фактори, така че да се обединят за освобождаването на българските медици в Либия

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин, който беше външен министър преди 10 години, когато българските медици, осъдени в Либия по обвинение, че са заразили либийски деца с вируса на СПИН, бяха освободени, в интервю по "Хоризонт" се върна към тогавашните събития и щастливата развръзка – след 8 години в либийски затвор, невинни, но с две смъртни присъди по СПИН делото в Бенгази, те стъпиха на родна земя и бяха посрещнати на летище София:

За периода, от който мога аз да следя – това е от 2005-а, когато активно започнах да се занимавам с него, мисля, че българската държава направи абсолютно всичко и в крайна сметка това беше една много успешна операция. И като казвам операция – това е един сложен процес с много участници, в много страни по света. Но в крайна сметка беше успешно и аз действително се радвам, че българските институции успяха да постигнат този успех.

Сигурно гледната точка на всяко от тези много лица – участници и институции в целия този случай, минава и през неговата лична мотивация, каза още Ивайло Калфин в коментар за пъзела от интереси и влияния на световните фактори, намесени в случая, като допълни:

Факт е, че ние поискахме да направим случая с българските медици световен случай. В смисъл, че ние поискахме да го сложим в дневния ред на големите сили, а не да го решаваме тихомълком на основата на двустранни усилия.

От 2005-а на практика създадохме един многостранен формат, тази тема започна да се поставя навсякъде и всъщност, да – със сигурност всеки е имал някакъв интерес – и Франция, и Италия, и САЩ, и големите страни-членки, и разузнавателните служби, но в крайна сметка успяхме така да пречупим тези интереси, че тяхното решаване минаваше през освобождаването на сестрите.

Всъщност това създаде този много мощен натиск върху либийските власти да ги освободят, подчерта дипломатът. На въпрос дали българската държава е дала пари за свободата на медиците, Ивайло Калфин отговори:

Това не е тайна. Българската държава не е дала пари пряко за тяхната свобода. Българската държава е поемала различни разходи, свързани с тяхното подпомагане в затвора или със закупуване на различни продукти, но това са дреболии. Спокойно може да се каже, че българската държава не е платила за свободата на нашите сънародници. И това беше въпрос на принцип, тъй като  много пъти се поставяше въпросът от либийска страна и не само от либийска страна. Плащането на каквато и да е сума за освобождаването им означаваше признаване на вина, а цялата наша теза се градеше около факта, че те са абсолютно невинни и са използвани за претекст за търсене на други цели.

По отношение на солидарния фонд от половин милиард долара, от който бяха изплатени обезщетения на семействата на децата, заразени със СПИН, и за който имаше информация, че се е формирал основно със средства от Катар, дипломатът уточни:

Катар не е платил пряко за българските медици. В този фонд, който беше създаден – това беше на практика цялата конструкция, която ние създадохме заедно, отново ще повторя, и със службите за сигурност, и с чужди партньори – то беше да се създаде един фонд, който да компенсира семействата на децата, заразени със СПИН, но ние отначалото казвахме, че няма как да внасяме средства в този фонд, ние ще търсим чужди дарители. На практика парите бяха платени от самата либийска държава – от превод от друг фонд на 500 милиона, с което бяха раздадени по 1 милион на всяко семейство на заразено дете – това бяха либийски пари.

Повече по темата ще научите, ако чуете цялото интервю с Ивайло Калфин, който коментира и въпроси, свързани с надбавката за стаж, известна като "клас прослужено време", както и с предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС – от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!