Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече младежи от България се включват в европейски доброволчески програми

Снимка: cvs-bg.org

Центърът за развитие на човешките ресурси организира информационна среща "Възможности на Европейската доброволческа служба". Проявата е насочена към организации и хора с интерес за работа в сферата на младежкото доброволчество. Информационната среща е в помощ на организации, които нямат акредитация по Европейска доброволческа служба и нямат опит в разработването на проекти по Програма "Еразъм+".

В предаването "Преди всички" Светозар Даскалов от Центъра за развитие на човешките ресурси обясни:

Най-важното за младите хора от България, което трябва да знаят като възможност, която им дава Европейската доброволческа служба – това е шансът да заминат в друга страна в чужбина, където да прекарат от две седмици до 12 месеца, работейки за някаква кауза и трупайки знания в дадена сфера. Програмата покрива основните разходи на младия човек, докато той е в чужбина, което включва както международното пътуване, така и храна, настаняване, застраховка и малка сума джобни пари. Тоест, това е образователна програма, а не програма, чрез която например младите хора могат да заминат да работят, не е бригада, не е просто стаж, а е комбинация от различни положителни аспекти на програми, които във времето са показали, че са ефективни за развитие на умения.

Сферите на проектите са различни, като преобладават социалните проекти – помощ на деца, на възрастни хора, младежки центрове, екология и култура. За програмния период 2014-2020 година в програмите могат да участват хора на възраст 17 и 30 години. Българските младежи проявяват все по-голям интерес, като през последните години се наблюдава леко увеличаване на броя младежи, които заминават, уточни Светозар Даскалов:

На година те са около сто, докато чужденците, които идват в доброволческата служба в България, за да полагат доброволен труд, са около триста, тоест интересът към България също е голям и от страна на младежите от други европейски държави.

Още за възможностите, които дава доброволческата работа, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна