Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 века Сердика, Средец, София - с личности и места, описва историкът Ани Данчева-Василева

СнимкаСердика е сред най-важните градски пунктове, които се намират в системата крепости на Диагоналния път, свързващ Централна и Западна Европа с Мала Азия. Сердика е бил предпочитан център от много видни личности по това време, минали са пред града, оставили са своето име…

Това разказа в ефира на Радио София историкът Ани Данчева-Василева, автор на „История на средновековна София IV - XIV в." - монографичен труд, посветен на единадесетвековното съществуване на един от най-забележителните балкански градове през Средновековието.

Ани Данчева-Василева припомни думите на император Константин Велики „Моят Рим е Сердика“, но отбеляза, че през въпросните 11 века с днешна София са свързани и съдбите на други императори - като Юлиян Отстъпник, Атила (447 г.), византийски императори. През 809 г. кан Крум присъединява Сердика към Българското канство. Това е градът, в който се издига култът към св. Иван Рилски.

От тази епоха са ротондата "Св. Георги", базиликата „Св. София" от VI в., дала името си на днешна българска столица, крепостта Бояна, Боянската църква.

За написването на книгата са използвани извори на средновековната история, разбира се византийски хроники, както е публикации от „кухнята“ на историка, допълни авторката.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова с Ани Данчева-Василева.


Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени