Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поевтиня до 13-месечен минимум, а лирата се стабилизира

Доларът днес поевтиня до 13-месечен минимум спрямо кошницата от водещи валути, удължавайки губещата си тенденция, отчитана в последно време. Инвеститорите се подготвят за заседанието на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, което започва по-късно днес, предаде Ройтерс.

Намалявайки вероятността УФР да вдигне лихвите през идните месеци, щатската валута е засегната от слаби данни за американската икономика, които контрастират с подобряващата се икономическа перспектива в Европа и Китай.

В днешната ранна търговия доларовият индекс се понижи до 93,815 - най-ниско равнище от юни 2016 година. През последния месец показателят е спаднал с близо 4 процента, а за годината до момента - с над 8 процента.

Британската лира днес се стабилизира малко над прага от 1,30 долара, като не успя да спечели позиции спрямо отслабената като цяло щатска валута на фона на безпокойствата около Брекзит и темпа на икономическия растеж във Великобритания.

Лирата отстъпи с 0,1 на сто в ранната сесия в Лондон и се разменяше за 1,3016 долара, с около цент под 10-месечните максимуми, достигнати преди седмица. Спрямо еврото британската валута поевтиня с 0,2 на сто до 89,44 пенса.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна