Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И от Съюза на съдиите в България искат отлагателно вето, ако гласуваните промени в ЗСВ бъдат окончателно приети

От Съюза на съдиите в България (ССБ) декларираха готовност, ако гласуваните на първо четене промени в Закона за съдебната власт бъдат окончателно приети, да поискат от президента Румен Радев отлагателно вето.

Такъв призив към държавния глава вече отправиха и от Съюза на юристите в България.

От най-голямата съдийска организация заявиха, че ще се противопоставят на промените в Закона, свързани с функциониране и финансиране на магистратските организации с всички разрешени от закона средства.

На пресконференция те обявиха, че обмислят, включително и възможността да се обърнат към Европейския съд по правата на човека, ако тези, по думите им, дискриминационни и противоконституционни промени станат факт. 

Позицията си, от Съюза на съдиите са описали в писмо до премиера Борисов, защото, както допуснаха магистратите, той може и да не е информиран за ефекта от това законодателство. За целта, на което, беше категоричен председателят на ССБ Атанас Атанасов, е да бъде ограничено в голяма степен това, което прави от години Съюзът:

Ние изразяваме критична позиция, когато се предлагат законодателни промени, които водят до недемократични решения и критикуваме Висшия съдебен съвет, представителите на другите власти, когато по някакъв начин засягат независимостта на съда. Може би сплашване е тази непосредствена цел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!