Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нова Република", "Да, България", "БЗНС" и "Зелените" с протестна позиция срещу промените в ЗСВ


Коалиция "Нова Република" и партиите "Да, България", "БЗНС" и "Зелените" разпространиха протестна позиция срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.  За предаването "12+3" по "Хоризонт"  Петър Славов обясни:

Тези промени ограничават основни права на гражданите, основни права на съдиите, прокурорите и следователите. Очевидно тези промени не са в интерес нито на необходимата съдебна реформа за независим съд  и отчетна прокуратура, нито в интерес на всички български граждани. Много се радвам, че позицията ни по тази тема, всъщност е обща, както на "Нова република", така и на колегите от "Да, България", така и на "Зелените", така и на БЗНС. За първи пътот доста време насам, виждате едни единни действия на извънпарламентарната опозиция, която, на практика, представлява близо 300 000 български граждани, които  останаха непредставени в 44-ия парламент.

Четирите политически формации призовават президента Румен Радев да наложи вето на промените:


Виждате какво се случва в Полша в момента и как хората защитават независимостта на съда и на съдебната власт. Виждате в Румъния по-рано как се случи. Няма да се учудя, ако и в България нещо съвсем скоро се случи в същата посока, ако действително това мнозинство в парламента си позволи да гласува подобни ограничителни промени, които са и антидемократични


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!