Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 постройки са в процедура на събаряне в ромската махала „Лозница“ в Асеновград

Протестиращи участваха днес в среща в общината с кмета на града и представители на институциите, за да чуят какво е извършено през двете седмици срок.
Снимка: БГНЕС

Нови 36 постройки са в процедура на събаряне в ромската махала „Лозница“ в Асеновград, след като миналата седмица в района на квартала багери бутнаха 16 незаконни постройки. Това съобщи кметът Емил Краиванов на среща тази вечер с инициативния комитет от протестиращи по повод мерките, които се предприемат за справяне с ромското насилие. Срещата става близо две седмици след приключване на протестите, повод за които беше нападението на група роми над деца от местния клуб по гребане.

Емил Караиванов увери, че продължава и работата по разкриването на полицейска приемна в кв. "Лозница". Вече е определен терен, а за целта общинският съвет отпусна 27 хиляди лева. От своя страна директорът на областната дирекция на МВР Атанас Илков допълни:

Въпрос на кратко време така че полицейски служители да бъдат с постоянно присъствие в ромската махала в Асеновград.

Трима нови полицейски служители вече са назначени в районното управление след проведения последен конкурс на МВР от преди 20 дни. Те обаче няма да започнат веднага, тъй като им предстои обучение. Има още 20-ина незапълнени щатни бройки и за тях трябва да се обяви нов конкурс. Такова искане вече е изпратено до Министерството на вътрешните работи. Кметът Караиванов увери протестиращите, че се подготвя и Национална кръгла маса по проблемите за интеграцията на ромите. Тя ще се проведе на 24 август в Асеновград. Мнението на протестиращият Иво Величков след днешната среща:

Всичко, което е казано и е изпълнено е в добра посока, но трябва да видим какви ще бъдат резултатите. Ще се съберем с хората и ще преценим дали сме доволни и дали трябва да продължат с някакви действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени