Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Петров за войната срещу кеша – по света и у нас

Снимка: БГНЕС

"Войната срещу кеша – по света и у нас" – това е темата на презентация, организирана от Българското либертарианско общество. Лекторът е проф. Красимир Петров. Той е преподавател по икономика и финанси. Разполага с богат опит в академичната сфера по целия свят – преподавателската му дейност преминава през страни като Бахрейн, Саудитска Арабия, Ирландия, САЩ и др. Автор е на редица публикации и изследвания в областта на икономиката, финансите и инвестициите.

Какво стои зад идеята за ограничаване на разплащанията в брой? Какви са видимите и невидимите ефекти от подобен ход? Кой ще спечели и кой загуби от войната срещу кеша? Войната на кеша има много измерения, каза в интервю за "Преди всички" проф. Красимир Петров:

Идеята всъщност е хората да не разполагат с много пари, да държат съвсем малко пари в себе си и се течение на годините те да стават все по-зависими от държавата. Когато има някакви проблеми държавата, държавата да може съответно да изземе кеша или да го блокира, или кешът да се мобилизира за военни, икономически и някакви други цели.

Този тип ограничения обаче няма да помогне в борбата със сивата икономика, каза проф. Петров:

Много държави в света, които са с изключително ниска сива икономика, нямат абсолютно никакви ограничения или ограниченията са прекомерно високи – да кажем над 100 000 долара. Друга форма за водене на войната срещу кеша е намаляване на деноминацията на банкнотите. Има държави, където корупцията е просто жестока и се оказва, че колкото са по-малки банкнотите, толкова корупцията е по-голяма. Например, най-дребни са банкнотите в Индия и там с огромни куфари става корупцията, друга държава, където има голяма корупция, е Южна Корея. Въпреки че има корупция, въпреки че от десетилетия в тези корумпирани държави са намалили деноминацията, това по никакъв начин не работи – то няма ефективност.

Презентацията ще се състои от 19.30 ч. в Културен център Г8, ул. "У. Гладстон" №8.

Интервюто на Веселина Миланова с проф. Красимир Петров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна