Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бохеми“ на Старозагорската опера в Народния театър „Иван Вазов“


Старозагорската опера не за първи път гостува в София, но постановката на „Бохеми“ от Пучини, според мен, е сред най-доброто, което е представяла. Интересът към спектакъла беше голям, красивата зала на Народния театър „Иван Вазов“ – пълна с публика, сред която видях мнозина заинтригувани професионалисти.

Първото, което направи впечатление, беше стройният оркестър, воден от главния диригент на театъра – Ивайло Кринчев. Последва красивата сцена, която приличаше на великолепна картина, сътворена от именития румънски художник Каталин Арборе. Неговата оригинална сценография напомняше платната на френските майстори Тулуз Лотрек, Пол Сезан, Антоан Бланшар. Утвърдената българска дизайнерка Цветанка Петкова-Стойнова беше създала чудесни класически костюми в духа на времето, в което се развива действието – 19-ти век. Сцената и всичко, поставено на нея изглеждаше създадено с вкус, естетическо чувство и мярка.

Към това се добави великолепният и балансиран ансамбъл на бохемите – млади, убедителни – вокално и сценично певци. Режисьорът Огнян Драганов беше събрал квартет, в който си партнираха баритонът Руси Ников, който гради кариерата си в Австрия, в ролята на Марсел, Теодор Петков като Шонар, баса Ивайло Джуров - Колин, и 26-годишният украинец Михайло Малафи в ролята на Рудолф. Въпреки младостта си Малафи вече има редица първи награди от международни конкурси, както и осъществени роли на сцените на Националния оперен театър в Лвов, Болшой театър – Минск, операта в Гданск и Софийската опера. Голяма заслуга за неговите успехи има педагогът, с който работи – именития наш тенор Калуди Калудов.

Чудесна беше основната солистична двойка – Михайло Малафи /Рудолф/ и великолепния сопран от Косово Беса Лугичи като Мими. Съдбата на Беса Лугичи до голяма степен е сходна с тази на Малафи, защото и тя е ученичка на българска прима. Христина Ангелакова е неин педагог в продължение на години и основната част от професионалния път на Лугичи е преминал в България. Тя е носител на Голямата награда във вокалния конкурс „Елена Николай“ в Панагюрище през 2013, а после е гостувала в централни роли на оперните театри в Русе и Стара Загора - като Лучия в „Лучия ди Ламермур“ и Виолета от „Травиата“ . Красива, нежна, очарователна и много добре подготвена, Беса Лугичи спечели симпатиите и на софийската публика при първата си среща с нея.

В най-горещия ден за това лято досега Бохемите трябваше да ни убедят, че замръзват от студ в мизерната си мансарда – и го направиха – актьорски и вокално. Към тях се добави яркото присъствие на смесения хор и особено на децата от вокалната студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавна опера – Стара Загора – и двата състава, подготвени от хормайстора Младен Станев. Децата бяха истински артисти на сцената – естествени, сякаш сцената е мястото, в което живеят, а пеенето – нещо, което се получава по най-добрия начин от само себе си.

Спектакълът на „Бохеми“ на Старозагорската опера остави впечатлението на музикално събитие, подготвяно с много любов и грижа, и дало много добър резултат. Можем само да му пожелаем дълъг живот и много обич, която да получава от публиката.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна