Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прие законодателни промени срещу неизплащането на заплати

Инспекцията по труда ще следи по-строго дали работодателите плащат заплати навреме

Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда ще контролира по-строго дали работодателите плащат навреме заплати. Този регламент е заложен в промени в Кодекса на труда, които бяха одобрени от Народното събрание.

Друга промяна предвижда работодатели, които дължат възнаграждения и обезщетения на работниците си, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Предоставят се допълнителни възможности за работещите да получат вземанията си за трудови възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите.

Гарантираните вземания ще бъдат отпускани в тримесечен срок от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност.

Идеята е да дисциплинираме некоректните работодатели
, каза председателят на социалната комисия Хасан Адемов, като допълни:

Очакванията обаче към този законопроект на онези български работници и служители, които имат да получават неизплатени заплати и обезщетения е, че след приемането на този законопроект, че те веднага ще си получат обезщетенията и заплатите, които са забавени - за съжаление това няма как да се случи
.

Още по темата слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна