Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще отнеме полското право на глас в ЕС, ако Варшава приеме спорната съдебна реформа

Европейската комисия даде 1 месец на властите в Полша

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия даде 1 месец на властите в Полша да прекратят мерките срещу независимостта на правосъдието, преди да поиска отнемане на полското право на глас в Евросъюза. Комисията все още смята, че има системна заплаха за върховенството на закона, защото два от четирите закона на партията "Право и справедливост" бяха одобрени.

Заместник-председателят на комисията Франс Тимерманс, отговарящ за върховенството на закона, предупреди, че може да задейства член 7-и от Лисабонския договор дори по-рано, в случай че управляващите във Варшава уволнят или принудително пенсионират членове на Върховния съд:

Днешната препоръка не пречи член 7-и да бъде незабавно задействан, ако се наложи бърза реакция при внезапно влошаване на ситуацията.

Първа стъпка от процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор предвижда официално предупреждение до Варшава, което трябва да бъде одобрено с мнозинство от 4/5 от правителствата на Евросъюза.

Същевременно Брюксел реши да задейства редовна наказателна процедура срещу Полша, когато подписаният от президента закон за обикновените съдилища бъде обнародван. Според ЕК този закон също противоречи на принципите на европейското право.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна