Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалната федерация на служителите в МВР ще сезира ЕК за нарушаване на Социалната харта

| обновено на 27.07.17 в 12:56
Снимка: БГНЕС
Синдикалната федерация на служителите в МВР ще сезира Европейската комисия (ЕК) за нарушаване на Социалната харта. Основанието е, че 22 дни след началото на протестите министър Валентин Радев отказва да свика преговори и консултации по исканията на синдикатите.

Днес полицаите в Гоце Делчев излизат на протест пред сградата на местния музей, където е било първото полицейско управление в града. Около 40 служители след края на работния ден ще се съберат пред сградата на историческия музей. Мястото не е случайно, обясни заместник-председателят на федерацията Димитър Попов:

Социалният диалог в министерството, какъвто беше преди, замина в историята, тоест запратен е в музея. Мога да го заявя съвсем категорично.

Попов заяви, че към момента исканията са непроменени - увеличаване на работните заплати на служителите в МВР, редовно осигуряване на униформи, подобряване на условията на труд. Той отрече истинността на информацията, че в складовете вече има униформи и обувки.

Заради натрупването на нерешени проблеми в продължение на осем години интересът към работа в системата е на критични нива, а незаетите места са над 6000.

Ще си продължим протестите, ще си стигнем и до януари, защото най-вероятно с този политически инат натам ще отидем. Решихме да сезираме Европейската комисия за нарушение на Социалната харта, защото в момента имаме едно продължително бездействие на министъра. Представяте ли си, 20 дни министърът не свиква преговори. Вчера му пратихме нотариална покана да му бъде връчена и да бъде задължен от съда.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Димитър Попов уточни, че националният протест се трансформира в поредица от регионални протести, тъй като няма как служителите на реда да протестират всеки ден в национален мащаб, защото ангажираността им не го позволява, а се изисква и сериозен финансов ресурс.

Всички ние имаме служебни задължения, които трябва да изпълняваме и не сме спрели да изпълняваме по време на протестите.

От друга страна, това е вече друга форма. Всъщност щафетното поддържане на протеста, който започна на 5-и юли в София, цели да не отпадне темата от обществото. Проблемите, които имаме, откакто я има синдикалната федерация на служителите, почти 90 процента от проблемите, които има от тогава, към днешна дата са все още актуални. Дори включваме униформеното облекло, за което към момента, както всички знаем, беше гласувана една сума, която да покрие лимитите, които не са изплащани за последните 5 години, преди 2016-а година говорим, но така или иначе проблемът с неритмичното снабдяване с униформено облекло си остава.

Голям проблем за системата на МВР е намаляването на интереса към професията. Въпреки занижените критерии за назначения на най-ниско ниво просто липсват желаещи, а опитните кадри продължават да напускат системата, отчете Попов и обобщи:

Поддържането на нисък стандарт е идеална среда за развитие на корупционни практики.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна