Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански и екологични сдружения се обявиха против повишаването на съдебните такси

Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Граждански и екологични сдружения се обявиха против повишаването на съдебните такси и премахването на възможността да се обжалва на втора съдебна инстанция, когато става въпрос за обекти с национално значение. Промените са записани в Административно-процесуалния кодекс. Според неправителствените организации промените лишават хората от правосъдие и обслужват частни интереси.

Повишаването на съдебните такси ще лиши определени общности от права заради невъзможност да ги заплащат, обясни Тодор Тодорв от "Сдружение за земята" и даде пример:

В района на мини "Марица изток" - безогледно изселване на собственици на земи от мината без достойни обезщетения, Трояново - Бели бряг.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България се обяви против законовите промени, с които обжалването на втора инстанция се премахва с цел да се пребори тромавото правосъдие. Той даде пример с броя на административните актове по Закона за околната среда и закона за биологичното разнообразие, които се обжалват в съда:

Средно годишно се издават 14 000 акта по двата закона. От тях се обжалват два на 1 000.

Катерина Раковска от WWF предупреди, че ако законовите промени бъдат приети, ще се иска президентът да наложи вето върху тях, а ако това не се случи, ще се търси съдействието на европейските институции.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени