Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Гърция заради плановете за въвеждане на пътни такси в отсечката Солун - Александруполис

Снимка: БГНЕС

В Гърция стачкуват работещите в магистралната компания "Егнатия одос". Причина за протеста стана планът на правителството за въвеждането на пътни такси в отсечката Солун - Александруполис. Според протестиращите налозите ще се отразят отрицателно върху туризма и ще доведат до скок в превоза на стоки. 

Протестите на работещите в магистралната компания са в подкрепа на жителите и бизнеса в района на Кавала и Комотини. Правителството предвижда да въведе още такси за използване на магистралата в посока Солун - Александруполис.

Няколко пъти жителите на района с протести спираха движението по магистралата. Подкрепя ги и местната власт. Въвеждането на още каси за пътни такси несъмнено ще се отрази на туризма, смята Съюзът на хотелиерите. Допълнителното заплащане ще повиши и цената на трансфера на стоки, както и движението на хората, които работят и живеят около Кавала и Комотини.

Въпреки протестите днес е обявена дата за оферти от страна на частни фирми, които ще обслужват новите каси.

Работещите в магистралната компания "Егнатия одос" подкрепят изцяло протестите на гражданите, се съобщава в декларация на стачкуващите.

Съюзът на превозвачите също е против въвеждане на още пътни такси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени