Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът подкрепи единодушно договора за добросъседство с Македония

| обновено на 27.07.17 в 15:19
Снимка: БГНЕС

Проектът за декларация за договора за добросъседство с Македония бе гласуван единодушно в Народното събрание с гласовете на 206 народни представители. Всички парламентарни групи подкрепиха документа.

Обсъждането на проекта за декларация за Договора за добросъседство с Македония, който ще бъде подписан на 1-ви август, започна със скандал. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че ако министър-председателят не вземе участие в заседанието, БСП ще оттегли подписа си от декларацията:

Ако той откаже да дойде в българския парламент, декларирам, че оттеглям подписа си от името на парламентарната група "БСП за България" от декларацията и няма да участваме в нейното гласуване и виновен за това, за взривяването на крехкото ни съгласие ще е българският министър-председател заради неуважението към българския парламент, от който той поиска подкрепа.

Премиерът Бойко Борисов обясни:

По принцип аз знаех, че за утре ще е декларацията, така че в целия ми план за утрешния ден това беше първа точка, но господин Цветанов ми се обади. Мисля, че бързо дойдох. Апелирам парламентът да подкрепи с тази декларация нашето предложение. Би било добре да имаме мандат да подпишем този договор. Убеден съм, че всеки от вас разбира, че е по-добре да имаме една стабилна Република Македония, която да има перспектива, хората в тази държава да имат перспектива и за НАТО, и за Европейския съюз.





Народният представител от БСП Кристиян Вигенин заяви, че оценяват усилията и на двете правителства, но това не трябва да бъде причина за триумф. Вигенин настоя:

Искаме от вас конкретни действия, които да покажат, че гражданите на двете страни ще имат конкретни, преки ползи от този договор. Изявеното обръщане на нова страница в отношенията няма да бъде само добри намерения.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че всички Западни Балкани трябва да станат членове на ЕС и НАТО, и особено Македония. Той обясни защо подкрепя договора за добросъседство:

Историческата обремененост и емоционалната мотивираност пречи на добрите взаимоотношения, пречи на развитието на страните, пречи на добруването на народите. Затова винаги сме подкрепяли институциите. Подкрепяме днес и Вас, господин премиер, и Министерски съвет в тези усилия - взаимоотношенията ни да бъдат сложени на една прагматична основа, на яснота на целите и на общност на интересите.

Красимир Богданов от "Обединени патриоти" призова въпросът за миналото на двете държави да бъде оставен на историците. Той заяви, че трябва да спре и езикът на омразата и антибългаризмът:

Този договор поставя основата на нормализацията на отношенията, на ликвидиране на този леден период, в който почти нямахме никакви допирни точки с Република Македония и ще отвори пътя за възтържествуване на историческата истина.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров определи днешния ден като исторически:

Това е наистина исторически момент в българската нова политическа история и се радвам, че съм част от него. Дано не минат още 25 години, докато нещата истински се нормализират.

Премиерът  Бойко Борисов благодари за получената парламентарна подкрепа:

Единственото, което мога да кажа, е едно голямо "Благодаря", защото в тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо и подкрепа за правителството.

Заради заседанието за договора между България и Македония, депутатите прекратиха засега изслушването на доклада за изразходването на средствата за НДК.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви ,че договорът е шанс за гражданите на Македония:

Отваря път към европейското им развитие. Техен избор е, разбира се, на техните политически елити, дали ще продължат да бъдат изолирани или ще дадат шанс на техните граждани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна