Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магнетизъм и изящество в прозата на Бруно Шулц

БНР Новини
Автопортрет на Бруно Шулц и корицата на новото българско издание на книгата му

Новото издание на книгата “Канелените магазини” на Бруно Шулц излезе в редактиран превод на Магдалена Атанасова – редакцията е на Иван Вълев - поет и преводач на полска литература. Неголямото по обем творчество на писателя, работил цял живот като учител по рисуване, почти без да напуска родното си място и убит през 1942 в окупиран от нацистите Дрохобич, все пак е оценено приживе – получава Златен лавров венец от Полската академия за литература. Творчеството му е преоткрито след 1957 и много световни писатели пишат рецензии и статии за книгите му, правят се филми по разказите му, полска рок група се нарича на негово име, а в Дрохобич на две години се организира фестивал „Бруно Шулц“.
Ето какво пише за него големият полски поет Адам Загаевски: „... цялата „философия“ на Шулц – това е птица, която може да живее само в една клетка – в неговата изящна проза.“
За разлика от първото издание на Бруно Шулц на български от 1990, когато „Канелените магазини“ и „Санаториум „Клепсидра“ бяха в един том, сега „Канелените магазини“ излезе в отделно книжно тяло с художник Кирил Златков, като се очаква и другата книга да се появи скоро в отделен том. Настоящият е с два послеслова – този към първото издание от 1990 г. от Александър Ангелов, както и с нов послеслов на Стефан Русинов. Изданието е с подкрепата на Полския институт в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени