Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК припомня: Не забравяйте правилата за безопасност във водата

Снимка: Кети Тренчева


Как днес - за съвсем кратко време и без да се намокрите, може да научите най-важните неща, за да спасите някого от удавяне? Това предлага БЧК, който организира тази вечер от 19.30 в Дома на киното в София прожекция на информационни видеоматериали - кратки инструкции и клипове за водната безопасност. Входът е свободен.

Мая Антова от БЧК, която коментира темата в ефира на „Хоризонт“, каза, че на прожекцията всеки, който желае, ще може да получи наръчник по безопасност „Дръж под око“, предназначен за родители. Той е направен под формата на въпроси и отговори, обясни Антова и допълни:

Тази книжка, която издадохме, този наръчник на родителя е част от една по-голяма програма, която наистина е насочена към децата, защото смятаме, че по естествен начин децата са нашата цел. Това е един вид превенция, защото предполага се тези деца, когато усвоят някакви елементарни познания за водна безопасност, след като отидат в училище -  има и учебни програми, които са за водната безопасност, след време ще имат една обща водноспасителна култура, на която ще могат самите те да обучават своите деца.

В самата книжка – като съдържание, има естествено илюстрации, има дори какво да направим, ако попаднем с алкохол във водата – при наводнение, знаете, доста често е. Това са едни много прости и основни правила и всеки един човек при необходимост би могъл да се запознае с тях. Естествено, има и алгоритъма на първа долекарска помощ при воден инцидент. Но препоръчваме на всички, ако имат възможност да изкарат курс за първа долекарска помощ, независимо дали е за воден инцидент или въобще – това е нещото, които наистина може да спаси много човешки животи, подчерта Антова.

Тя коментира и двата най-разпространени мита, свързани с опасността във водата -  че не може да се удавиш на плитко или ако умееш да плуваш добре:

Най-често стават жертва на инциденти плувци. Защото (често не спазват) най елементарните няколко неща – влизат във водата след употреба на алкохол или надценяват собствените си плувни възможности.

Голям процен от хората се давят във вътрешни водоеми, каза Мая Антова и припомни три от най-важните правила за безопаност във водата - да не влизаме след употреба на алкохол, да не влизаме сами, да не влизаме с дъвка. Повече по темата може да научите от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени