Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: Свободното движение на работещите приключва през пролетта на 2019 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще спазва правилата за свободно движение на работници само до фактическото си напускане на ЕС през пролетта на 2019 г. След това на острова ще влязат в сила нови имиграционни правила. Това обявиха днес Брандън Люис, държавният министър, който отговаря за имиграцията, и вътрешният министър Амбър Ръд.

Свободното движение на хора и капитали е един от четирите основни принципа на Европейския съюз, но той няма да важи за Великобритания след напускането й, обясни държавният министър Брандън Люис. 
Свободното движение на работници между Великобритания и Европейския съюз ще приключи, когато напуснем съюза, т.е. през пролетта на 2019 година. Ние сме абсолютно категорични по въпроса, заяви днес в интервю за Би Би Си Брандън Люис. А вътрешният министър Амбър Ръд оповести намеренията на Лондон да изработи собствени имиграционни правила след Брекзит. В статия за „Файненшъл таймс“ тя поясни, че новите правила ще отговарят на нуждите на британския бизнес и общество. Тя увери фирмите и гражданите на ЕС, че няма да има резки промени след напускането на ЕС.

Междувременно Амбър Ръд е поръчала независимо изследване за мястото на гражданите на ЕС в британската икономика, предаде Ройтерс. Анализът трябва да установи, как миграцията засяга трудовия пазар и икономиката, и какви правила са нужни след Брекзит, за да се съживи икономиката на острова. През второто полугодие британската икономика е отбелязала минимален ръст от 0,3% в сравнение с първите три месеца на годината. Но въпреки това остава значително под ръста от миналата година, сочат статистическите данни.

Напускането на ЕС ни дава възможност да поемем контрол върху имиграцията от ЕС. Ще продължим да привличаме онези, които са от полза за нас икономически, социално и в културно отношение, се посочва в изявление на Амбър Ръд.

Същевременно много компании изказаха опасения, че нямат да могат да наемат хората, които са им необходими, за да работят - от квалифицирани финансисти до неквалифицирани земеделски работници. Подобна перспектива би ги принудила да напуснат Великобритания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна