Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Василева: Трафикантите се възползват от притъпената бдителност на хората

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Затормозяването на хората на битово и икономическо ниво води до притъпяване на тяхната бдителност и критичното им мислене. Хората изглежда са доста затормозени от това да осигурят добра прехрана за семейството си и са склонни да приемат лъжи за истина, защото им се иска да е така. Трафикантите се възползват от тази уязвимост.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Антоанета Василева от Фондация „Асоциация Анимус“. Трудовата експлоатация е втора по брой жертви след сексуалната у нас и затова асоциацията е организирала кампанията си с фалшивата обява за работа - събиране на зелен хайвер в Дания срещу 130 евро на ден, обясни тя:

Едно от основните неща в тази измислена обява е, че акцентът е върху парите - заплата от 130 евро на ден като че ли надделява на вниманието над другите рискови фактори, които самата обява има един от които е "зелен хайвер". Има и други неща в самата обява, която се надявахме хората да разпознаят като рискови, като измамни, тези хора, които ни писаха не са ги разпознали.

Легитимните фирми биха оставили корпоративен мейл а не такъв в потребителските пощи като gmail, каза Василева и препоръча на потребителите да търсят работа зад граница само чрез легитимни и лицензирани компании

Когато някой види една примамлива обява, да подходи към нея мнително. Например, в тази, която пуснахме, 130 евро на ден е доста висока ставка за работа за неквалифициран труд. В Европа, по информация, която е налична в интернет, средната ставка в различните страни за неквалифициран труд е между 20 и 90 евро на ден. Това бързо може да се провери. Също така сериозен сигнал, червена лампа трябва да е, когато не се изискват специални умения, чужд език, или някаква специална квалификация. Всеки работодател има нужда от някакви умения и квалификация, за да наеме даден служител. За това плаща на служителя - за неговите умения, неговата квалификация, неговият опит. Една, че не се изискват специални умения и чужд език трябва веднага да говори, че нещо не е наред.

Забелязахме една тенденция хората да дават информация за себе си, лична информация и CV-та, без те да са им поискани, изтъкна Василева и предупреди потребителите, че това е опасно. Горещата линия на асоциацията, за тези, които биха желали да се консултират дали обявата, която четат, е безопасна е 0800 186 76.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна