Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една поучителната история с мечок и един забравен поет

В предаването "Радиокафе" на Радио София ви представихме художничката и аниматор Татяна Петровска, която ни разказа за българското издание на детската книжка "Как Мечока си изпати от медеца с болен зъб" по стихове на руския поет от 30-те години на миналия век Борис Корнилов.

Татяна Петровска изтъкна, че в продължение на много години името на Корнилов остава в забвение дори в самата Русия и неговите стихове не се печатат, след като самият той става жертва на репресиите, макар и впоследствие да е реабилитиран. Самата тя харесва стиховете и ги чете на сина си, като започва да рисува за него и героите, а даже и да добавя свои герои. По-късно се стига до идеята за книжката "Как Мечока си изпати от медеца с болен зъб", в която са вплетени нейните илюстрации.

Изданието всъщност претворява и нейното желание да припомни на днешните деца, растящи в ерата на компютърните анимации, традиционния метод на рисуване с бои.

Татяна ПетровскаА последният проект, по който работи Татяна, е точно в сферата на компютърната анимация - нашумелия детски сериал сериал "Приказен патрул".

Повече подробности за книжката, писателя Борис Корнилов, илюстрирането на книги и анимацията чуйте в интервюто на Радомира Михова с Татяна Петровска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна