Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациенти страдат от липсващо лекарство за кучешка тения

Снимка: БГНЕС
Отново липсващо лекарство, този път за лечение на кучешка тения. Медикаментът се покрива от Здравната каса, но поради производствени проблеми липса от месеци.

Васил Василев е с кучешка тения от няколко години:

От Ловеч съм, на 61 години, с кучешка тения. С нищо не са ме лекували досега. Само операции. Това е, защото лекарството го няма сега.

От Здравната каса обясниха, че причина за липсата е в технологични проблеми на фирмата - производител. От Националната аптечна камара отговориха, че този медикамент се приготвя и има същия терапевтичен ефект.

Антон Вълев, председател на Камарата, заяви, че имат поръчки от цялата страна:

Това го правим всеки ден, като то има две различни форми. Може да бъде под капсулна форма за възрастни пациенти или за тези, които са по-малки, защото лекарството е приложимо дори и при малки бебета, се приготвя на сироп. Имаме го налично. Всеки ден имаме много пациенти за него.

Разликата е в това, че приготвеното лекарство не се заплаща от Касата:

Има изключително много лекарства, които в България въобще ги няма и има аптеки, които приготвят и те покриват цялата страна. Това не е казус.

Здравната каса съобщи междувременно, че от днес медикаментът трябва да е наличен в цялата аптечна мрежа.

Две бъбречни трансплантации приключиха успешно тази нощ в Александровска болница. Донорът е 67-годишен мъж от Горна Оряховица. Единият бъбрек е трансплантиран на 54-годишен мъж от град Дунавци, а другият - на 43-годишен мъж от Омуртаг.  Жената е имала 100 процента имунологична съвместимост с донора, което е изключително рядък природен феномен, отбелязват от болницата.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна