Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерфакс: САЩ ще бъдат принудени да съкратят стотици от дипломатическите си служители в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще бъдат принудени да съкратят стотици от служителите си в американските дипломатически мисии в Русия, предаде Интерфакс, като се позова на свой източник от руските власти. Причината са ответните мерки, които Москва предприема срещу Вашингтон, след като американският Сенат одобри нови санкции срещу Русия. Според източник на руската агенция РИА ще трябва да бъдат съкратени от 200 до 300 души.

Става дума не за десетки, а за стотици дипломатически и технически служители, които работят в американските задгранични представителства в Русия, обяснил източникът.

Американският посланик в Москва Джон Тефт е дълбоко разочарован от решението на Русия за контрамерки, се посочва в изявление на дипломата до Интерфакс.

По-рано днес Тефт беше привикан в руското министерство на външните работи, където му беше връчена уведомителна нота за ответните мерки. В тях е включено изискването в американските дипломатически представителства в Русия да работят толкова служители, колкото са сътрудниците в руските дипломатически мисии в САЩ. Това означава, че броят на американските служители ще бъде съкратен на 455 души, като мярката трябва да бъде приведена в сила до 1 септември. Освен това от 1 август САЩ вече няма да могат да използват складови помещения в Москва и комплекс с вили, разположени в местността "Сребърен бор" край руската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна