Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 екипажа на старта на "Еко рали България"

Снимка: Златина Йовкова

16 екипажа ще се включат в петото "Еко рали България". В него има и чуждестранно присъствие, тъй като надпреварата е кръг от Световната купа на Международната автомобилна федерация (ФИА/FIA) „Електричество и нови енергии”. Официалният старт ще бъде даден от пл.„Княз Александър I Батенберг“ в столицата, който ще бъде и финал за участниците.

В еко-ралито се включват автомобили, задвижвани с електрически или хибриден двигател, както и коли на природен газ. Ще има специална награда за най-икономично използване на гориво по време на състезанието, което ще приключи в неделя, 30 юли. Днес е церемониалният старт на ралито, каза Валя Панталеева, председател на Автомобилен спортен клуб „Интерспийд Нова генерация“.

Освен състезатели, надпреварващи си за кръга от Световната купа на FIA „Електричество и нови енергии”, както и представители на родни автомобилни клубове, се включват и екипажи от три общини - Столичната, Самоков и Сливница. Автомобилът, с който местната власт на София участва, ще бъде пилотиран от Румен Томов, старши инспектор в Столичния инспекторат.

Румен Томов обясни, че скоро Столичната община ще се оборудва с още един електромобил, след като е одобрен за подпомагане с финансова помощ от Националния доверителен екофонд  с  20 хил.лв.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!