Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от Хамбург е бил познат на полицията като ислямист

| обновено на 29.07.17 в 14:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъжът, който снощи уби един човек и рани шестима с нож в супермаркет в Хамбург, е бил известен на германската полиция като ислямист. Той беше познат като ислямист, но не като джихадист, обясни вътрешният сенатор на Хамбург Анди Гроте. Той добави, че задържаният има и психични проблеми.

26-годишният мъж е роден в Обединените арабски емирства и вчера нападна клиентите в магазина, намушвайки ги безразборно. Той беше обезвреден от случаен минувач. Според полицията нападателят е действал сам.

По информация на в-к "Билд" мъжът е пристигнал в Германия като мигрант. Той е бил в центъра на вниманието на германските тайни служби. Подал е молба за убежище не само в Германия, но и в Норвегия, Швеция и Испания. В Хамбург е пристигнал през март 2015 г. След като му е отказана закрила, е трябвало да бъде екстрадиран, което обаче е било невъзможно поради липса на документи за самоличност.

След снощното нападение полицията в Хамбург претърси бежански център в града. Дали и какво сме намерили към момента не мога да кажа, коментира Гроте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени