Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюрдските власти в Северна Сирия ще избират местни органи на властта и регионален парламент през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Регионалният съвет на кюрдите в Северна Сирия обяви, че са насрочени избори в контролираните от тях територии, предаде Ройтерс. В края на лятото ще има вот за общински органи, през ноември - за окръжни, а през януари 2018 година за региона като цяло - за трите кюрдски кантона по границата на Сирия с Турция. Те са прочистени от ислямски терористи главно от Сирийските демократични сили, подкрепяни от Съединените щати и доминирани от Отрядите за народна самоотбрана, които  обаче Турция смята за филиал на терористичната Кюрдска работническа партия.

За разлика от Анкара, която вижда в кюрдската автономия в Сирия и Ирак заплаха за националната си сигурност, режимът в Дамаск е по-толерантен. Сирийският президент Башар Асад толерира кюрдския контрол над части на страната, но е против децентрализирана федерална система и смята техните органи за самоуправление за "временни структури", посочва Ройтерс. 

Доминиращите в Северна Сирия кюрдски групи още в началото на гражданската война формираха самоуправляващи се райони, но твърдят, че не се стремят към независимост от Дамаск. 

Датите и правилата за изборите са били съгласувани от орган, създаден през декември да формира управляващи институции и да подготви вота.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени