Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николас Мадуро: Ако не реши народът на Венецуела, Доналд Тръмп ли ще реши

БНР Новини
Николас Мадуро
Снимка: БТА

Първата дама на Венецуела Силия Флорес, която е и кандидат за Учредителното събрание, гласува на провеждащите се днес избори за сформирането на такова събрание, предаде АП. Тя беше придружена от съпруга си Николас Мадуро, който гласува малко след нея в столицата Каракас. Пред свои поддръжници Мадуро не призна международната и вътрешна критика за изборите: 

Знаете, че нашата страна е бунтовническа. Ако някой иска да ни забрани да гласуваме, ние ще гласуваме. Няма сила на Земята, която да спре народа на Венецуела днес да упражни демократичното си право да избира. Ако вие не изберете, кой ще избере вместо вас? Доналд Тръмп? Ако вие - народът на Венецуела не реши, кой ще реши?

Междувременно кандидат за Учредителното събрание, което трябва да промени конституцията на Венецуела след провеждащите се днес спорни избори, е бил убит, съобщиха прокурори, цитирани от Франс прес. 39-годишният адвокат Хосе Феликс Пинеда е бил прострелян смъртоносно от нападатели, влезли с взлом в дома му в югоизточния град Сюдад Боливар.

Прокуратурата е разпоредила проверка във връзка с убийството. Във Венецуела днес се произвеждат избори за 545-местно Учредително събрание с участието на над 6000 кандидати. Не са известни мотивите за стрелбата.

Преди часове във Венецуела започна гласуването за Учредително събрание, чиято задача ще е да пренапише конституцията. Опозицията бойкотира вота, тъй като смята, че чрез него президентът Николас Мадуро цели да завземе властта. Според правителството Учредителното събрание е единствен начин мирът да се върне в страната след месеците ожесточени протести. В реч по случай вота късно снощи Мадуро предвиди "голяма победа" и нарече вота "най-важния избор в политическата система на Венецуела".

В деня на вота протестиращи блокираха пътища в столицата Каракас в нарушение на забраната за демонстрации.

Според Мадуро Учредителното събрание ще реши политическите и икономическите проблеми на Венецуела. Изглежда също, че той ще бъде един от най-могъщите органи в страната, за който опозицията счита, че е стъпка към установяването на диктатура в страната. Чужди правителства, сред които и това на САЩ, заплашиха с допълнителна изолация. Доналд Тръмп заяви, че Америка ще предприеме "твърди и бързи икономически действия", ако изборът за Учредително събрание се осъществи.

Млад цигулар във Венецуела стана символ на антиправителствените протести, при които загинаха повече от 100 души за почти четири месеца на политически вълнения. Виули Артеага доби популярност с факта, че свиреше на цигулка по време на ожесточените сблъсъци между цивилни и полиция в Каракас. 20-годишният музикант избира да използва музиката си като начин на протест срещу режима на президента Николас Мадуро. По време на протест Виули Артеага беше ранен в лицето, а инструментът му - счупен, но той заяви, че няма да се предаде: 

Разбира се, че ще продължа, защото обета, който дадох, не е само на думи, но и на действия.

При сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност от април досега загинаха 113 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени