Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните решават кой ще се грижи за изоставеното в столичния квартал "Младост" бебе

| обновено на 31.07.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС
До края на седмицата социалните работници ще решат къде ще бъде настанено 3-месечното бебе, което беше изоставено на пейка в столичния квартал "Младост" 1. Това съобщи в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" д-р Емил Тодоров от Агенцията за социално подпомагане:

Спрямо детето трябва да бъде предприета мярка за закрила. На този етап усилията ще бъдат насочени към търсене на възможности за настаняване на детето при близки или при роднини. В случай че бъде изчерпана тази възможност, ще се търси възможност да бъде настанено в приемно семейство. По отношение на родителя в момента колегите от Дирекция "Социално подпомагане" - Елин Пелин са на адреса и обсъждат нейното желание за връщане на детето в нейното семейство. В рамките на до месец ще бъде извършено социално проучване от колегите от отдел "Закрила на детето", ще бъде изследван родителския капацитет на майката.

Петя Тодорова, началник отдел "Закрила на детето" в Елин Пелин, е била в екипа, който тази сутрин е разговарял с 38-годишната майка. Жената е била консултирана и е подала молба, за да се задвижи процедурата по връщането на детето:

Тя е видимо объркана. Поради здравословното състояние, в което се намира, е стресирана като човек без изход. Към момента ще бъде полезно да подобри здравословното си състояние, тъй като се оказа, че тя има здравословен, сериозен проблем. Насочена е към лекар - специалист, към психолог, който да може да й окаже подкрепа. Много съжалява за постъпката. Постъпката й, тя сама казва, че е спонтанна.

В дома на майката трябва да се направи един козметичен ремонт. Битово-хигиенните условия са задоволителни, допълни Петя Тодорова.

В неделя 38-годишна жена остави сина си на пейка в столичния квартал "Младост" 1. След няколко часа обаче се обади в полицията и поиска да си върне детето. Тя обясни, че стигнала до това крайно решение заради ниски доходи. До Отдела за закрила на детето обаче не е достигала информация за трудности при отглеждането на момченцето. По данни на социалната служба, жената е получавала всички полагащи се по закон помощи - месечните детски, 600 лева еднократна помощ за раждане на второ дете и 100 лева месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година при неосигурени лица.

Майката е подала заявление за реинтеграция на детето си, тя ще получи еднократна помощ от 325 лева, съобщиха още от социалното министерство. Експертите на дирекция "Социално подпомагане" - Елин Пелин и на "Бюро по труда" - Ихтиман са предложили съдействие за регистрация в Бюрото по труда и за намиране на работа.
Детайли по казуса ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени