Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираното звено "Антикорупция" повдигна обвинение по случая и на Розалина Брайкова

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов вече е обвиняем по "Суджук гейт"

45 000 лева е паричната гаранция, определена на Мартинов - точно толкова са стрували 4-те тона суджук, поискани от бившия депутат "за "премиера"

| обновено на 31.07.17 в 17:00
Снимка: БГНЕС

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал известен около аферата за изнудване, добила популярност като  "Суджук гейт", вече е обвиняем. Специализираното звено "Антикорупция" повдигна обвинение и на Розалина Брайкова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Мартинов ще се разследва за шест престъпления - от принуда и заплахи ( включително и за прословутите 4 тона суджук), през закана за убийство до натиск над орган на властта - окръжния прокурор на Добрич и полицейски служители. По едно от обвиненията му Наказателният кодекс предвижда затвор до 15 години.


На Мартинов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева, която, ако не внесе в 10-дневен срок, ще бъде задържан под стража. Точно толкова - 45 хиляди лева, са стрували и 4-те тона суджук, който бившият депутат е поискал и получил от добрички бизнесмен - "за премиера" и  за да не смачка фирмата му. Освен за това ексдепутатът от ГЕРБ е обвинен и за натиск, упражнил срещу прокурор и полицаи, както и за заплаха за убийство - срещу шефа на добричкото ВиК. 


При разпитите на място в Добрич прокурорите от спецзвеното  "Антикорупция" са установили по едно от обвиненията, че в помощ на Мартинов е действала Розалина Брайкова, директор на  Областна дирекция по безопасност на храните в  Добрич.  На 13 юли тя издава заповед за спиране на обект на дружеството, собственост на лицето, по чийто сигнал е започнало разследването срещу депутата втори мандат Живко Мартинов. Брайкова е на свобода срещу  гаранция от 10  000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна