Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха финансови санкции на Николас Мадуро

| обновено на 01.08.17 в 13:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след оспорваните избори за Учредително събрание във Венецуела Съединените щати обявиха санкции срещу президента Николас Мадуро заради подкопаване на демокрацията в страната му. Мадуро цели промяна на Конституцията, така че да отслаби ролята на парламента. Днес венецуелските служби за сигурност са арестували двама от водачите на опозицията, съобщава Франс прес. Леополдо Лопез и Антонио Ледезма са задържани само ден гласуването за спорното Учредително събрание.

Вашингтон смята, че изборите във Венецуела са нелегитимни и потвърждават, че президентът Мадуро е диктатор. По думите на американския финансов министър Стивън Мнучин, властите замразяват авоарите на Мадуро в САЩ и забраняват на американски граждани всякакви бизнес отношения с него.

Санкции в петролния бизнес обаче не са предвидени, за да не страдат обикновените хора, както поясни Мнучин.

Именно това са обаче опасенията на хората във Венецуела. 

САЩ отдавна гледат надменно на Венецуела, защото искаме да ни уважават. Никога не сме имали равнопоставени отношения със САЩ, казва жител на Каракас.

Николас Мадуро отговори в подигравателен тон, наричайки Доналд Тръмп император, и подчерта, че няма да се подаде на чужд натиск и ще продължи реформите. Според анализатори управлението на Мадуро има способността да се противопоставя на натиск.

Опозицията във Венецуела, която има мнозинство в сегашния парламент, ще продължи да заседава и призова за нови масови протести.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!