Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Клисарова:

Новите критерии за прием в 1-ви клас са полезни за администрацията, не за родителите

Снимка: Стаматина Никова

Министерството на образованието въвежда нови правила за прием в първи клас. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години.

Аз мисля, че тези промени са изключително полезни за администрацията и в никакъв случай не помагат на родителите и на философията, че трябва да приобщим детето към училището в най-привлекателната среда. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Анелия Клисарова, депутат от БСП и заместник-председател на комисията по образование:

Това са ясни правила за администрацията, но с какво помагаме по този начин на семействата? Много пъти родителите искат да вземат детето от училище, което е близо до работата им, защото след като вземат детето, някои от тях продължават да работят в офиса или където е необходимо. Всеки родител иска най-доброто за детето си и ако кварталното училище е добро, с добри педагози, с възможности да приобщят детето към училище, да му създадат образователни навици, никой няма да иска за един час да пресича цяла София, за да отиде в някое елитно училище. Какво значи елитно и неелитно училище? Можем ли така да делим училищата и съответно така да разпределяме децата?

Трябва да сменим делегирания бюджет, затова говорят всички, добави още Клисарова:

Едно училище с 2000 деца има повече средства, по-модерно оборудване, по-висока заплата за учителите. От друга страна, как се работи с едно дете в клас с 30 деца и с лоша среда, защото то няма място вече за чиновете, въпреки че училището е елитно? Как се работи с 2000 деца и как се работи с 600 деца, или с един клас от 25 деца и клас с 33 деца?

Цялото интервю с Анелия Клисарова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна