Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 градове от ЕС очакват да приемат двете европейски агенции, които напускат Лондон след Брекзит

София и още 18 градове разчитат да бъдат новия домакин на Европейската агенция по лекарствата

Общо 23 градове от целия ЕС се надяват да приемат една от двете европейски агенции, които ще трябва да напуснат Обединеното кралство след Брекзит през март 2019-а година.

От тях 19 града, сред които и София, разчитат да бъдат нов дом на Европейската агенция по лекарствата (EMA), докато 8 са кандидатите за домакин на Европейския банков орган (EBA), съобщава агенция Market News International.

Преди изтичането на крайния срок в понеделник в полунощ, Брюксел, Дъблин, Франкфурт, Париж, Прага, Люксембург, Виена и Варшава са изпратили заявления да бъдат домакин на Европейския банков орган, който към момента е базиран в Лондон.

Дъблин, Виена, Варшава и Брюксел пък се надяват да бъдат новия дом на по-голямата Европейската агенция по лекарствата (EMA), която се намира и на първо място в процеса на преместване от Обединеното кралство след официалния му развод с ЕС.

Трябва да се има предвид, че никоя държава - члена на съюза не може да бъде домакин и на двете европейски агенции съгласно споразумението, постигнато на Съвета на ЕС през юни.

Атина, Барселона, Бон, Братислава, Букурещ, Копенхаген, Хелзинки, Лил, Милано, Порто, София, Стокхолм, Малта и Загреб също кандидатстват да бъдат домакин на Европейската агенция по лекарствата.

Европейската комисия ще оцени кандидатурите по шест критерия и ще представи своите разисквания по този въпрос на 30-ти септември. След това Съветът на ЕС ще обсъди констатациите на ЕК и през ноември ще трябва да гласува новите домове на двете европейски агенции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени