Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мощите на Св. Пантелеймон освещават мястото на нов храм във Враца

Стотици врачани посрещнаха мощите на свети Пантелеймон и копие на чудотворната икона на светеца пред митрополитския храм "Св. Николай Мириклийски". Мощите, носени от светогорски монаси от едноименния манастир, и копието на неговата икона, съхранявана в манастира "Ксенофонт" в Света гора, бяха положени в църквата за поклонение.
Снимка: БТА

С мощите на Свети Пантелеймон, които са във Враца, ще бъде осветено мястото на нов храм, носещ името на светеца. Църквата ще се строи в двора на болница "Христо Ботев" в града.

При изключителен интерес от врачани премина първият ден от поклонението пред мощите на Свети Пантелеймон в града. Днес те ще останат в храм "Свети Николай" до 10.30 часа - до края на богослужението, което ще бъде оглавено от Врачанския митрополит Григорий:

След Светата литургия Светите мощи ще бъдат пренесени на мястото, където ще се строи храмът на Свети Великомъченик Пантелеймон - в двора на многопрофилната болница, където съответно ще бъде отслужен водосвет и чина по полагане основен камък на новостроящия се храм на Свети Пантелеймон - да бъде благословено мястото на този храм от самия светия, след което Светите мощи си заминават от Врачанска епархия на път за Света гора.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна