Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН представя новите текстове на наредби в областта на училищното образование

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието ще бъдат представени подготвените от министър Красимир Вълчев и екипа му промени в различни наредби. Една от тях засяга удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция. Надежда Николчева от Съюза на работодателите в системата на народната просвета поясни за "Хоризонт", че проектът е изработен в интерес на учениците: 

Ако удължим учебната година, ние ще намалим дневната натовареност на учениците. Това е един от ефектите. Ние изхождаме не от гледна точка интереса на училището, учителите или някой друг, а от гледна точка интереса на учениците и по-доброто усвояване на учебния материал.

В интернет вече има подписка срещу тази идея. Според анкета на КТ "Подкрепа" повечето от учителите не са съгласни учебната година да бъде удължена, каза Юлиян Петров от синдиката:

Това ще постави на изпитание българските ученици, които трябва да учат през лятото в много лоши условия. Със сигурност 80 процента от учебните кабинети и класни стаи нямат климатични уредби и всъщност условията са доста спартански.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна