Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът остава под натиск към 15-месечни дъна спрямо останалите основни валути

Снимка: БГНЕС

Американският долар опитва предпазлива стабилизация недалеч от неговите 15-месечни дъна спрямо останалите основни валути, ударени в началото на седмицата. Зелените пари се възползват най-вече от пауза при продажбите преди очаквания с повишен интерес важен петъчен доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ през юли.

Днес индексът на долара се търгува на ниво около 93,00 пункта спрямо останалите шест водещи валути, след като в понеделник (31-ви юли) той удари 15-месечно дъно от 92,777 пункта - най-ниско негово ниво от май 2016-а година насам.

Основните негативни фактори за агресивния спад на американския долар за пети пореден месец са два - политическият хаос във Вашингтон и невпечатляващите с нищо икономически данни от САЩ (по-специално тези за мудната инфлация в страната), които поставят под въпрос бъдещото темпо на затягане (повишаване) на лихвите от страна на Федералния резерв.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп отрече да има хаос в Белия дом, доларът реагира негативно на новината от началото на седмицата за уволнението на шефът на комуникациите Антъни Скарамучи едва десетина дни след неговото назначаване на поста.

Междувременно Джон Кели, бившият секретар по национална сигурност, положи клетва като началник на кабинета на мястото на Райнс Прийбъс. Задачата пред Кели е да помогне на администрацията да излезе от трудния период, доминиран от промени в назначенията, спънки в прокарването на закони и изтичане на информация.

Политическата нестабилност във Вашингтон подсилва съмненията сред инвеститори и анализатори, че управлението на президента Тръмп няма да успее да осъществи основните си обещания по време на предизборната надпревара - за огромни по размер разходи за инфраструктура и за намаляване на корпоративните данъци, целящи да ускорят годишния растеж на американската икономика към 3 на сто.

В същото време еврото поскъпна спрямо долара с близо 12% от началото на годината, като най-солидният растеж на единната валута е факт през последните няколко седмици на фона на засилващите се очаквания, че Европейската централна банка може в скоро време да стартира процес на постепенно оттегляне от досегашните агресивни стимулиращи парични политики.

В началото на днешната европейска търговия еврото се търгува около 1,1830 долара с поглед към неговия две и половина годишен връх от понеделник около 1,1845 долара (най-високо ниво от 14-ти януари 2015-а година). Редица анализатори залагат на по-нататъшното поскъпване на единната валута към важната психологическа бариера около 1,2000 нивото, но с оглед на нейното рязко възходящо движение през последните седмици, те не изключва вероятността преди това да има известна низходяща корекция към 1,1700-1,1600 нивата.

Очакваните по-късно днес важни данни на агенция ADP за новите работни места (от 15:15ч.), разкрити в частния сектор на САЩ през юли, допринасят за известен отскок на долара към тридневен връх от 110,92 йени спрямо негово вчерашно 7-седмично дъно около 109,92 нивото.

Щатската валута бележи възходяща корекция и спрямо канадския долар като реакция на спада на цените на американския лек суров петрол обратно под нивото от 50 долара за барел. Днес зелените пари поскъпват към 10-дневен връх от 1,2588 канадски долара, след като през миналата седмица американският долара се понижи до двегодишно дъно около 1,2413 канадски долара.

Подобно на еврото, британската лира също се търгува недалеч от нейния 11-месечен връх от 1,3244 долара, достигнат във вторник, като инвеститорите са в очакване на стартиращото днес двудневно заседание на Английската централна банка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени