Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Необходими са спешни промени, за да могат работниците от фалирали предприятия да получават обезщетенията си

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Във Варна омбудсманът Мая Манолова заяви, че са необходими спешни законодателни промени, за да могат работниците от фалирали предприятия да получават обезщетенията си от Фонда за гарантиране на вземанията. Манолова поясни, че сега във Фонда има 250 милиона лева, но много малко хора получават средства от него:

Средногодишно по 1 милион лева се изплащат при налични 250 милиона и при нужни поне няколко десетки. Защото има един абсурден срок, който е записан в този закон, според който, за да можеш да кандидатстваш за средства от Фонда, трябва да има тримесечен срок между прекратяване на трудовото ти правоотношение и започване на производство по несъстоятелност срещу фирмата с решение на съда. Представете си кой съд в рамките на три месеца ще започне такава процедура, особено когато това не се прави по искане на работодателя.

Мая Манолова ще се срещне с работници от фалиралата верига магазини "Пикадили", които ще могат да получат неизплатените си заплати, ако промените в законодателството бъдат приети от Народното събрание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени