Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път тероризмът се възприема като основното предизвикателство за гражданите на ЕС

Снимка: БГНЕС

За първи път тероризмът се възприема като основното предизвикателство за гражданите на Европейския съюз, показва проучване на Евробарометър.

Имиграцията вече не е проблем №1 за Евросъюза и тя отстъпва първото място на заплахата от тероризъм. Средно 44% от запитаните европейци смятат, че терористите са основното предизвикателство, което е с 12 процентни пункта повишение спрямо миналата година.

Данните по държави показват, че тероризмът е най-важният повод за загриженост сред 21 от общо 28-те страни - членки. Само година по-рано първостепенно значение на заплахата е отдавало общественото мнение само в една от всички държави на Съюза.

Говорителят на Еврокомисията по вътрешните работи Наташа Берто припомни колко са необходими приетите европейски мерки за контрол по външните граници на Шенген:

Има смисъл от проверките на пътниците в международните бази данни за сигурност. Там са регистрирани над 8000 чуждестранни бойци - терористи. Благодарение на тези информационни системи годишно се разкриват над 70 милиона престъпници или откраднати паспорти. Затова системното проверяване на документите ни прави по-защитени.

Близо половината от европейците считат, че състоянието на националната им икономика е по-скоро "добро", което е с 20% увеличение за последните 4 години.

Икономическото положение остава на трето място след имиграцията, която беше изпреварена от тероризма, допълни говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

Мнението на българите за собствената им икономика преобладаващо остава негативно с близо 80%. Най-проблемни за хората са безработицата, имиграцията и здравеопазването. Доверието към ЕС както у нас, така и в останалите страни нараства – докато в България обаче 54% от населението се доверява на Брюксел. Средно в Европа доверието е сред по-малко от половината от гражданите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени