Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 200 души се събраха пред Министерския съвет в София на протеста срещу каменна кариера

| обновено на 03.08.17 в 12:12
Снимка: Добромир Видев

Около 200 души се събраха на протест пред Министерския съвет срещу инвестиционното намерение за откриване на кариера в района на Кремиковци и Локорско край София. Хората настояват мястото да се запази като зелен район.

Поредният епизод от над десетгодишната сага продължава при вече отхвърлена от Върховния административен съд жалба и инвеститорски интерес на фирма, зад която се твърди, че стоят крупни бизнесмени. Затова и хората избраха Министерския съвет, а не Столичната община, за да протестират:

Знаем, че един човек ще стане бъдещ милионер, а той може би е вече милионер. Човек с връзки, с възможности.

Това няма да бъде привлекателен център за такива млади семейства, които искат да избягат от трафика в София
, казват някои от недоволните.

Те обясниха, че освен проблемите със замърсяването има и други въпроси. Един от тях е, че трасето на бъдещата кариера, по което ще се движат тежкотоварни камиони, минава през частни земи. Засяга се и маршрутът към Софийската Света гора - средновековен комплекс от 14 манастирски обители в околностите на София.

Инж. Марин Грозданов, един от организаторите, посочи какви очакванията имат протестиращите 

Това, че ние в случая не сме сами, а местната власт в лицето на нашите кметове е зад нас, е голям плюс. Очакваме и Столична община да застане на страната на хората, защото, след като нашите кметове са зад нас, няма логика Столична община да бъде против нас и аз съм сигурен, че те ще защитят нашия интерес.


Ние искаме, хората искат господин Здравко Здравков и Столична община да спазят закона. В зона за зелени площи няма как да бъде допуснато изграждането на кариера. По закон е така


Главният архитект на София Здравко Здравков обясни чрез пресцентъра на Общината, че според устройствения план земята е горски фонд и е поискал становище на Районната екоинспекция. Тя пък все още не е отговорила на въпросите, затова инж. Грозданов казва, че ако няма реакция на всяка една стъпка напред, която се направи от държавни органи или от общински органи, ще има протест.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени