Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На курорт във Вършец с бонус - лятно училище за децата

Снимка: Facebook
Продължаваме да разказваме за лятото във Вършец - първият балнеологичен курорт у нас, с вили, изникнали край минералните извори, познати още на траките и по-късно "донесли" името Медека (лечебен) на селището в римски времена.

Разговаряхме с Цветелина Въглярска, която ръководи общинския детски комплекс - иначе казано, мястото за всякакви извънкласни дейности, от изкуства до спорт. Официалното име (както на всички такива звена на МОН) е Център за подкрепа за личностно развитие.
Наистина, ние освен да образоваме, искаме и да развиваме децата като личности. Те идват по желание, попадат в друга среда, намират нови приятели - на различни възрасти, при това, за разлика от училище, изобщо общуват на друго ниво - разказва Цветелина.

Палитрата от предлагани занимания е пъстра - рисуване, музика, спортни занимания, дърворезба, ракетомоделизъм, именно към детския център е създаден прочутият днес мажоретен състав на Вършец. Тук аз питам за Теди Салпаров, либерото на националния ни отбор по волейбол, който е именно от Вършец, и се оказва, че докато волейболният отбор е бил част от детския център (сега е отделно), той често е бил спонсор и е помагал за какво ли не.

Най-интересната идея (реализирана за първи път през 2014 г.) определно е лятното училище. Всичко започва от една малка история - в близкото село Бела Речка гостувало семейство с деца. Обадили се в детския център във Вършец и попитали за целодневни занимания - искали, освен да водят децата из красивата природа, и да им намерят среда, приятели. До този момент в общинския детски комплекс във Вършец предлагали само почасови занимания. Седнали, помислили и решили да пробват с лятно училище, като в инициативата се включили не само преподаватели от центъра, но и много доброволци. И се получило, и всички били доволни - на децата им било забавно, всеки час имало нови хора, нова информация, за родителите това се оказало неочаквано приятно решение, даже мнозина си водели децата от Берковица всеки ден.

Лятното училище се рекламира и из всички хотели във Вършец, така че ако отидете на почивка там, имате и този бонус. Още повече, че (както ни разказа Цветелина Въглярска) повечето от заниманията са сред природата, дори арт-работилничките са провеждат на открито (а парково пространство във Вършец има много, знаем), водят децата до Иванчова поляна, до Райския водопад, до конната база (чийто управител всяка година ги приема безплатно).

Инициативата е толкова успешна, че се "налага" да добавят още помещения, а сега дори мислят за занимания с преспиване ( за такава възможност започнали да питат и родителите).

Още за цветните лета във Вършец - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени