ХХ Джаз фестивал Банско 2017 – ден 5: Two Cities One World – директно предаване от сцената на площад „Н. Вапцаров“ на 9 август от 19.10 часа

Джаз вечерта от Банско можете да слушате по програма „Христо Ботев“ от 19.10 часа до полунощ.

Анна Янова-Катур и Джаред Катур
Снимка: banskojazzfest.com
Two Cities One World (България, USA)
Анна Янова-Катур (Anna Yanova-Catoor – вокал), Джаред Катур (Jared Catoor – китара), Евден Димитров (бас китара), Михаил Филипов (пиано), Пиеро Епифания (Piero Epifania – перкусия), Матей Христосков (барабани). Успешно реализиран проект, адекватен на времето, в което живеем – и като музикална естетика, и като име на формацията, ако щете (Два града, един свят). Дебютният албум на семейство Катур се нарича Together, „Заедно“ – качествена продукция, продуцирана в САЩ, записана в България с умение, желание, познание и страст.

Chopin on the Strings of Trio (Шопен на струните на триото – Полша)
Трима полски музиканти, които си задават въпроса каква би била музиката, ако Фредерик Шопен не е бил пианист, а цигулар, китарист, контрабасист?! Пиесите в репертоара на триото донякъде дават практически отговор на интересната загадка. Аранжиментите са създадени така, че всяка от инструменталните партии сякаш има главна роля в музиката на големия композитор. Триото е в състав: Мачей Стшелчик (Maciej Strzelczyk), причислен към елита на европейските джаз цигулари; Пьотр Родович (Piotr Rodowicz) – контрабасист, завършил Теологичната академия във Варшава, инструменталния факултет в Бъркли и Музикалната академия в Катовице, специалност джаз; Ромуалд Еренц (Romuald Erenc) – китарист, преподавател в университета в Познан, артистичен директор на фестивала „Музика в старинния Шерадз“.

New Beginnin (България)
Създадена в края на 2016 година млада група, с приятната амбиция да представя собствена продукция, в която звучи и музика, изпълнявана на български език: Ана Шаркова (вокал), Таня Апостолова (клавир, вокал), Полина Петрова (бас китара, вокал), Явор Деспотов (китара), Рейди Мачадо Бризуела (барабани).

Tony Momrelle & Band, UK (Тони Момрел & Бенд – Великобритания)
Певец и автор на песни, в професионалния си път Тони Момрел е имал ангажименти с Elton John, Whitney Houston, Gloria Estefan, Take That, Sade, а песен от албума му Keep Pushing (2015) заема първа позиция в британските класации за соул музика.
Още от категорията

Кларинетистът Боби Йоцов: Аз мога

Борислав Йоцов е роден през 1966 година. Син е на известния български обоист Георги Йоцов и брат на Христо Йоцов – композитор и водещ джаз-музикант. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1990 г. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория в Париж при..

публикувано на 18.12.17 в 10:15
Изображение на митичния тракийски певец и музикант Орфей върху древногръцка ваза.

Звукови хроники „Митологични образи“: Орфей, великият тракийски певец

Той е сред най-светлите и вдъхновяващи образи от античността – може би, защото е символ на велико изкуство: тракийски цар, велик античен музикант, един от малцината посветени в тайнствата на Дионис – като част от свитата му. Орфей участва в похода на аргонавтите и, според Омир, благодарение на него Одисей минава невредим край сирените: неговата музика се..

публикувано на 18.12.17 в 08:45

Саша Константинова- една българка в сърцето на Берлин

Да живеем скромно, да не харчим пари за цяло и нещяло. И да не мислим, че само парите са, които правят хората щастливи. Припомня ни го професорката по пиано в Берлин  Саша Константинова, напуснала страната ни на 18- годишна възраст, за да се образова и след това да образова европейците в Университета по изкуствата в германската столица.Тя знае..

публикувано на 17.12.17 в 12:42
Мирослав Чакърян

Българските концертмайстори: Мирослав Чакърян от Йоханесбургската филхармония в ЮАР

Мирослав Чакърян е роден в София, в музикантско семейство - баща му е виолист в Симфоничния оркестър на БНР. Шестгодишен започва да свири на цигулка. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", а по-късно учи в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на проф. Боян Лечев и проф. Йосиф Радионов. След конкурс..

публикувано на 17.12.17 в 11:23
Надежда Цанова и Петър Македонски

Пиано и тромпет – две в едно – очаквано добра комбинация

Завърши една изключително успешна година за пианистката Надежда Цанова и тромпетиста Петър Македонски. Спечелиха пет награди от наши и международни конкурси, направиха записи в БНР, свириха на концерт на Нов симфоничен оркестър. Отделно всеки има своята успешна кариера. Срещат се за първи път преди осем години, за да изпълнят с оркестъра на Музикалната..

публикувано на 17.12.17 в 09:05
Тиери Ескаик и Ришар Галиано

Предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик

Слънчев джаз+ на 17 декември започва с предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик. Интегралното му слушане е предвидено в първия кураторски плейлист на Джаз+ за 1.1.2018 в Бинар, където още на 18 ще е на разположение плейлиста Суфи-джаз, от който слушаме три композиции на формацията Куадро Нуево. Втората част на предаването е..

публикувано на 17.12.17 в 07:15

Редица знаменитости ще се включат в почетния концерт на Елтън Джон

Редица световни знаменитости ще участват в почетния концерт на сър Елтън Джон през януари догодина. Шоуто ще бъде излъчено на живо няколко дни след 60-ата церемония по връчването на наградите "Грами". През дългата си кариера английският певец и композитор е спечелил 5 награди "Грами". Елтън Джон, чието истинско име е Реджиналд Кенет Дуайт , ще излезе..

публикувано на 17.12.17 в 04:37