ХХ Джаз фестивал Банско 2017 – ден 6: Марио Станчев – директно предаване на 10 август, четвъртък, от 19.10 часа от сцената на площад „Н. Вапцаров“

Джаз вечерта от Банско можете да слушате по програма „Христо Ботев“ от 19.10 часа до полунощ.

Марио Станчев
Снимка: banskojazzfest.com

Тбилиси Биг бенд с диригент Гиви Гачечиладзе (Грузия)
Оркестър, основан през 1997 година в грузинската столица. Репертоарът му съдържа над 250 пиеси. През 2006 година Тбилиси Биг бенд получава голямата награда в категорията „Най-добър Биг бенд“ на международния джаз фестивал в Монте Карло, където Майя Бараташвили (солистката на бенда) е отличена в категорията „Най-добра вокална джаз изпълнителка“. Интерен детайл е, че Тбилиси Биг бенд има поредица съвместни изпълнения с двама, големи музиканти, водещи фигури в музикалната култура на превала на последните две столетия: Гюнтер Шулер (Gunter Schuler) – композитор, аранжор и диригент, и Боб Минцър (Bob Mintzer) – саксофонист, дългогодишен член на квартет Йелоуджакетс (Yellowjackets).

Марио Станчев двойно трио (Франция, България)
През годините Марио Станчев (пианист, композитор, преподавател) се превръща в един от най-популярните джаз музиканти във Франция, както и в родната му страна, България. Чест и обичан гост на Банско джаз фест, тази година Марио Станчев е подготвил рядко срещан „проект“, в който ни представя две страни от своя музикален натюрел – меланж от традиция и модерност. Заедно с изтъкнатия пианист свирят и други първокласни музиканти: Лоран Блументал (Laurent Blumenthal – саксофон), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (бас), Стоян Янкулов (барабани).

Frederic Viale, Thomas Cordogli, Yoann Serra & Magi Aleksieva “MEY”
(Фредерик Виал, Тома Кордоли, Йоан Сера & специален гост: Маги Алексиева – МЕЙ, Франция, България)
Съчетанието от акордеон, бас и барабани винаги буди интерес, особено, ако е дело на френски музиканти. Още повече, ако се родее с джаза. И най-вече – когато в тази среда чуваме българска певица. През годините Маги Алексиева - МЕЙ не пропусна да ни изненадва, винаги приятно, независимо дали свири на саксофон, дали ни предлага продукция с барабаниста Пуджи Бел, или концертира с триото JCAT, или пък пее заедно с Румен Бояджиев.
Благодарим.

Още от категорията

Кларинетистът Боби Йоцов: Аз мога

Борислав Йоцов е роден през 1966 година. Син е на известния български обоист Георги Йоцов и брат на Христо Йоцов – композитор и водещ джаз-музикант. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1990 г. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория в Париж при..

публикувано на 18.12.17 в 10:15
Изображение на митичния тракийски певец и музикант Орфей върху древногръцка ваза.

Звукови хроники „Митологични образи“: Орфей, великият тракийски певец

Той е сред най-светлите и вдъхновяващи образи от античността – може би, защото е символ на велико изкуство: тракийски цар, велик античен музикант, един от малцината посветени в тайнствата на Дионис – като част от свитата му. Орфей участва в похода на аргонавтите и, според Омир, благодарение на него Одисей минава невредим край сирените: неговата музика се..

публикувано на 18.12.17 в 08:45

Саша Константинова- една българка в сърцето на Берлин

Да живеем скромно, да не харчим пари за цяло и нещяло. И да не мислим, че само парите са, които правят хората щастливи. Припомня ни го професорката по пиано в Берлин  Саша Константинова, напуснала страната ни на 18- годишна възраст, за да се образова и след това да образова европейците в Университета по изкуствата в германската столица.Тя знае..

публикувано на 17.12.17 в 12:42
Мирослав Чакърян

Българските концертмайстори: Мирослав Чакърян от Йоханесбургската филхармония в ЮАР

Мирослав Чакърян е роден в София, в музикантско семейство - баща му е виолист в Симфоничния оркестър на БНР. Шестгодишен започва да свири на цигулка. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", а по-късно учи в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класовете на проф. Боян Лечев и проф. Йосиф Радионов. След конкурс..

публикувано на 17.12.17 в 11:23
Надежда Цанова и Петър Македонски

Пиано и тромпет – две в едно – очаквано добра комбинация

Завърши една изключително успешна година за пианистката Надежда Цанова и тромпетиста Петър Македонски. Спечелиха пет награди от наши и международни конкурси, направиха записи в БНР, свириха на концерт на Нов симфоничен оркестър. Отделно всеки има своята успешна кариера. Срещат се за първи път преди осем години, за да изпълнят с оркестъра на Музикалната..

публикувано на 17.12.17 в 09:05
Тиери Ескаик и Ришар Галиано

Предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик

Слънчев джаз+ на 17 декември започва с предпремиера на новия дует на Ришар Галиано с органиста Тиери Ескаик. Интегралното му слушане е предвидено в първия кураторски плейлист на Джаз+ за 1.1.2018 в Бинар, където още на 18 ще е на разположение плейлиста Суфи-джаз, от който слушаме три композиции на формацията Куадро Нуево. Втората част на предаването е..

публикувано на 17.12.17 в 07:15

Редица знаменитости ще се включат в почетния концерт на Елтън Джон

Редица световни знаменитости ще участват в почетния концерт на сър Елтън Джон през януари догодина. Шоуто ще бъде излъчено на живо няколко дни след 60-ата церемония по връчването на наградите "Грами". През дългата си кариера английският певец и композитор е спечелил 5 награди "Грами". Елтън Джон, чието истинско име е Реджиналд Кенет Дуайт , ще излезе..

публикувано на 17.12.17 в 04:37