ХХ Джаз фестивал Банско 2017 – ден 6: Марио Станчев – директно предаване на 10 август, четвъртък, от 19.10 часа от сцената на площад „Н. Вапцаров“

Джаз вечерта от Банско можете да слушате по програма „Христо Ботев“ от 19.10 часа до полунощ.
Марио Станчев
Снимка: banskojazzfest.com

Тбилиси Биг бенд с диригент Гиви Гачечиладзе (Грузия)
Оркестър, основан през 1997 година в грузинската столица. Репертоарът му съдържа над 250 пиеси. През 2006 година Тбилиси Биг бенд получава голямата награда в категорията „Най-добър Биг бенд“ на международния джаз фестивал в Монте Карло, където Майя Бараташвили (солистката на бенда) е отличена в категорията „Най-добра вокална джаз изпълнителка“. Интерен детайл е, че Тбилиси Биг бенд има поредица съвместни изпълнения с двама, големи музиканти, водещи фигури в музикалната култура на превала на последните две столетия: Гюнтер Шулер (Gunter Schuler) – композитор, аранжор и диригент, и Боб Минцър (Bob Mintzer) – саксофонист, дългогодишен член на квартет Йелоуджакетс (Yellowjackets).

Марио Станчев двойно трио (Франция, България)
През годините Марио Станчев (пианист, композитор, преподавател) се превръща в един от най-популярните джаз музиканти във Франция, както и в родната му страна, България. Чест и обичан гост на Банско джаз фест, тази година Марио Станчев е подготвил рядко срещан „проект“, в който ни представя две страни от своя музикален натюрел – меланж от традиция и модерност. Заедно с изтъкнатия пианист свирят и други първокласни музиканти: Лоран Блументал (Laurent Blumenthal – саксофон), Христо Йоцов (барабани), Димитър Карамфилов (бас), Стоян Янкулов (барабани).

Frederic Viale, Thomas Cordogli, Yoann Serra & Magi Aleksieva “MEY”
(Фредерик Виал, Тома Кордоли, Йоан Сера & специален гост: Маги Алексиева – МЕЙ, Франция, България)
Съчетанието от акордеон, бас и барабани винаги буди интерес, особено, ако е дело на френски музиканти. Още повече, ако се родее с джаза. И най-вече – когато в тази среда чуваме българска певица. През годините Маги Алексиева - МЕЙ не пропусна да ни изненадва, винаги приятно, независимо дали свири на саксофон, дали ни предлага продукция с барабаниста Пуджи Бел, или концертира с триото JCAT, или пък пее заедно с Румен Бояджиев.
Благодарим.

Още от категорията

На Динка Русева – с любов и признание

Именитата народна певица Динка Русева ни напусна дни след като навърши 70 години. Голямата загуба ни лиши от един сърдечен и добър човек, изключителен глас от пъстрата тракийска палитра. Глас, чийто тембър и блясък превръщаше всяка нейна изява в музикален празник за слушателя. Талант, признат от колеги, ценители, познавачи на тракийския изпълнителски..

публикувано на 19.03.18 в 11:10

JAZZ MIGRATION идва в Бургас с три концерта през април

През април Бургас ще бъде домакин на цикъл от концерти, обединени под заглавието Jazz Migration. Проектът представя три джаз формации, водени от изявени пианисти, активно работещи по европейските сцени. Това са Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в експоцентър "Флора" най-новите си албуми, придаващи нестандартно..

публикувано на 19.03.18 в 10:29
Рисунка на певицата Джони Мичъл

Хоби и колекционерски страсти

Почти легендарна е представата, че музикантите – „роби“ на изкуството, на което са се посветили с душа, сърце, всекидневно физическо себеотдаване, (за да подържат технически формата си) са потопени изцяло в света от звуци. И че в този техен свят няма място за странични отклонения. Но това невинаги е така. От времето на барока, че и години преди него, та..

публикувано на 19.03.18 в 09:20
Брад Мелдау

Пианистите Брад Мелдау и Фред Хирш, плюс наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра

Трето мартенско издание на Слънчев джаз+ започва с новата продукция на Паоло Фрезу и Омар Соса, този път не като техен дует, а като поредни изяви на последния с биг-бенда на Севернонемското радио и на първия с неговия Дяволски квартет. Средата на предаването е посветена на наследницата на Сезария Евора - Нанси Виейра, която на 16 направи..

публикувано на 19.03.18 в 10:45
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

От 16 март до 1 април в Русе ще се проведе 58-ият Международния фестивал „Мартенски музикални дни". Над 650 музиканти ще се включат в тазгодишното издание на фестивала. Програмата съдържа над 40 събития, сред които 12 световни и български премиери. На сцената на Доходното здание ще излязат изявени български изпълнители, като Минчо Минчев,..

публикувано на 17.03.18 в 09:40

Пролетен звън

Пролет Повярвали в лудия смях на петлите, в звъна на камбана с нестройно сърце, взривяваме зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце. Мокрее стопеният сняг по косите. Красиви сме в джинсите от кадифе. И чувствам как огън на кръгове скрит е в очите ни с тежкия цвят на кафе. Мостове, задрямали сфинксове, дюни... Със наш..

публикувано на 17.03.18 в 09:10