Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключов свидетел срещу Бенямин Нетаняху ще даде показания в разследването за корупция

Бенямин Нетаняху

Обвиненията срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху в корупция от днес са конкретни: според разследващите става дума за измама, присвояване и приемане на подкуп. Също днес стана ясно, че бившия помощник на Нетаняху, Ари Хароу, се е съгласил да даде показания в замяна на намаляване на наказанието по други дела. Премиерът отрича всички обвинения. В изявление на неговата канцелария се казва, че те са неоснователни и са част от кампания за смяна на правителството.

Натискът над разследвания повече от година Нетаняху става все по-силен. Разпитани са над 50 свидетели. А по всичко личи, че бившият началник на щаба му Ари Хароу, който подаде оставка заради обвинения в непристойно поведение през 2015 г., ще се окаже ключов свидетел на обвинението. Премиерът е обвинен, че е приемал подаръци от бизнесмени на стойност десетки хиляди долара, участвал е в мащабни корупционни схеми и е оказвал натиск върху медиите в страната. Съдебните власти в Израел наложиха забрана за медийни публикации по случая до 17-ти септември.

Адвокатите на Нетаняху и той самият отказват коментар. През януари, след като разследващите го разпитваха близо 3 часа, израелският премиер отхвърли всички обвинения.

Израелците са разделени в коментарите си. Даниел Силвер, жител на Йерусалим: 
Мисля, че Нетаняху е велик лидер на Израел и че той ни представя много добре пред света. Обвиненията, които чуваме за него, според мен не отговарят на истината. Аз му вярвамДруги обаче не му вярват. Млада жителка на Йерусалим, която пожела да остане анонимна, заяви пред Ройтерс: Надявам се, че рано или късно ще го хванат за някаква измама и най-после правителството на Израел ще се смени, защото Нетаняху вече е прекалено дълго министър-председател. Време е за нещо ново. Ние просто искаме мир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна