Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слънцето - и приятел, и враг

Снимка: архив

Слънчевият дерматит е най-честото заболяване, което се причинява от силното слънце, каза пред "Хоризонт" дерматологът, доктор на медицинските науки от болница "Пирогов" д-р Янко Попов. Той обясни какви други кожни заболявания може да предизвика слънцето и за кои болести то е полезно.


През лятото от слънцето най-добре се повлияват болести като псориазисът, атопичният дерматит, витилигото, хроничните екземи и някои злокачествени екземи на кожата. Много е важно да се знае , че има и няколко кожни болести, които се обострят през лятото и пациентите, които страдат от тях, трябва да се пазят от слънцето - такива са лупусът, розацеята, обикновеният херпес. 
Кои болести се проявяват точно заради горещото време и дългото стоене на слънце, разказва д-р Янко Попов. На първо място това е слънчевият дерматит:
Той е остър. Това е една защитна реакция на кожата, която се проявява при първото излагане на слънчевата светлина, като много зависи от продължителността на слънчевото облъчване и от фототипа на кожата. Например  хора, които са с по-светъл тип кожа, по-често и по-бурно реагират от брюнетите. Кожата на брюнетите по-бързо пигментира, докато на блондините първо се зачервява.
Как се проявява слънчевият дерматит? Има един скрит период от няколко часа. Има зачервяване, а ако по-продължително се излага човек на слънце, понякога  може да се появят и мехури. Това са най-честите прояви. При тези случаи сърбежът не е така изразен, по-скоро има парене и болка. А при тежките случаи може да има общо неразположение, главоболие и втрисане може да има, също висока температура или повръщане. 
Тогава се прилагат охлаждащи компреси, цинкови разтвори, кремове с кортикостероиди, противоалергични препарати, при по-тежките случаи и аспирин и таблетки, съдържащи кортикостероиди. Има и хроничен слънчев дерматит, който предразполага към развитие на злокачествени тумори на кожата, отбеляза д-р Попов, като допълни, че друго заболяване, причинено от слънцето, е слънчевата уртикария. Тя протича по-тежко от дерматита, изглежда като обрив от коприва.
Интересно е да се знае, че младежите с акне не трябва да се излагат на слънце, полезна е само морската вода. Родителите на малки деца, които откриват лишейчета по тялото или мехурчета, трябва да се консултират с дерматолог, защото причините може да не са само от сезона. 

Повече по темата може да научите от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени