Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушен е пожарът между Банево, Изворище и Миролюбово

Горски пожар евакуира две села в района на гръцкия остров Китира

| обновено на 06.08.17 в 12:30
Снимка: БГНЕС

Овладян е напълно горският пожар между бургаските села Изворище и Миролюбово и квартал Банево. В гасенето му са се включили и 65 военнослужещи от Сливен и Ямбол. Снощи, в потушаването на огъня участва и вертолет на военновъздушните сили. В сила остава обявеното заради пожара частично бедствено положение.  

Въпреки това има противопожарни коли и екипи на място, в случай, че отново се възпламени терен. 
Целта е да се отреагира веднага, обясни комисар Васил Василев - т противопожарната служба в Бургас:
Нещата са под контрол - пазим просто, ако духне вятърът. Няма дим, но е възможно -  има някакъв слой от иглички и през годините листа нападали. Така че има възможност нещо долу от вятъра и от покачващата се по обяд температура да "заработи" отново. Ще следим - искаме да сме сигурни.

Отворен е вече и третокласния път Миролюбово - Изворище, движението на автомобили по който се осъществява нормално и в двете посоки. Той беше затворен, тъй като имаше 
три малки огнища от страната на шосето. По-рано комисар Василев обясни, че и трите малки огнища са от порядъка на 20-30 кв.м., на едно и също място - в деретата. Те са в изгорели участъци, та просто говорим за дим в момента.  

Няма превишаване на нормите на въздуха в селата Изворище, Миролюбово и квартал Банево, съобщиха от екоинспекцията в Бургас. Екоинспектори са направили измервания с преносим апарат за аварийни ситуации на пет места. Не са отчетени вредни вещества във въздуха. За момента реална пряка опасност за населението няма. 

Огънят обхвана голяма територия между селата, където има и вилни зони. По време на потушаването, опасност за жилищните постройки в тях и за близките населени места нямаше. Допълнително сили от военните, около 70 души, се включиха в овладяването на огнената стихия в горския масив между бургаските села. Ангажиментът беше поет от дежурни в противопожарната дирекция на МВР.  Снощи кметът на Бургас Димитър Николов обяви частично бедствено положение. 

Опасността от пожари остава изключително висока в редица райони на страната. Оранжев код за опасно високи температури е в сила в 16 области на страната, където температурите ще са над 38 градуса. В останалите райони е обявен жълт предупредителен код. 

Две села в района на гръцкия остров Китира са евакуирани заради горски пожар, който бушува от снощи. Заради стихията местните власти обявиха  извънредно положение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна