Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай заяви, че още тази година може да започнат преговори по споровете в Южнокитайско море

Американският военен кораб "Ласен" в Южнокитайско море
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че преговорите за изработване на договор за ненападение, чрез който да се предотвратяват сблъсъци в спорните води на Южнокитайско море, може да започнат още тази година, ако обаче трети страни не създават пречки.

Дипломатът каза още, че започването на разговорите по така наречения "кодекс на поведение" може да бъде обявено от държавните глави на Китай и десетчленната Асоциация на страните от Югоизточна Азия още на срещата им на върха през ноември във Филипините.

Това ще е възможно обаче, ако се спазят условията на Пекин, едно от които е ненамеса на трети страни в териториалните спорове в Южнокитайско море.
   
Споровете с Китай в тези води, през които минават стратегически морски пътища, ескалираха, след като Пекин изгради изкуствени острови в тези райони и, както се твърди, е започнал да разполага на тях система за противоракетна отбрана. Това предизвика безпокойство сред останалите страни от региона с териториални претенции, както и сред западните правителства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!