Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъже във военни униформи обявиха бунт срещу президента на Венецуела Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро на военен парад в Каракас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъже във военни униформи обявиха, че са започнали бунт срещу президента на Венецуела Николас Мадуро. От управляващата социалистическа партия обаче обявиха, че ситуацията в страната е под контрол.

Във видео, публикувано онлайн, група мъже във военни униформи заявиха, че започват бунт срещу президента от социалистите Николас Мадуро, за да възстановят демокрацията във Венецуела.

Заместник-председателят на управляващата Социалистическа партия Диосдадо Кабельо първоначално  обяви, че в града има терористична атака. След това съобщи, че необичайната ситуация във Валенсия вече е под контрол.

Свидетели съобщиха за Ройтерс, че през нощта в града е имало стрелба.

Информациите за безредици във Валенсия идват на фона на отстраняването от поста на главния прокурор на Венецуела Луиса Ортега. Тя беше отстранена от подкрепящото Мадуро Учредително събрание, което я обвинява в груби нарушения на служебните ѝ задължения. Ортега обаче смята, че уволнението ѝ е в разрез с Конституцията. Ортега подкрепяше опозиционните протести срещу Мадуро от началото им през април и обвинява президента в нарушаване на човешките права.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна