Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази вечер

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Тази вечер ще можем да наблюдаваме частично лунно затъмнение. Необикновеното небесното явление ще започне в 21.20 часа българско време. То ще може да се види и от почти цяла Европа, Азия и южните части на Америка.

Как се получава интересното явление, обяснява Владимир Божилов, астрофизик и докторант по астрономия СУ "Св. Климент Охридски":

Луната, Земята и Слънцето са разположени в една почти права линия. Освен това Луната е в пълнолуние. В резултат на тази небесна подредба част от полусянката на Земята минава върху лунния диск. Какво ще наблюдаваме от България в часовете, когато Луната вече изгрее? Ще можем да наблюдаваме в максимална фаза към 21.20 българско време как долната част на Луната ще бъде затъмнена около една четвърт. Тази фаза ще продължи около един час, като ще може да се наблюдава на височина около 7 градуса в посока югоизток.

Голяма част от планетариумите в страната, сред които обсерваториите в Стара Загора и Габрово, организират наблюдение на частичното лунно затъмнение с професионална техника. Повече информация желаещите могат да получат на интернет страниците им.

Директорът на Националната астрономическа обсерватория в Рожен д-р Никола Петров, обясни, че явлението може да бъде наблюдавано почти еднакво добре от цялата страна, а с наличиео на специална фотографска техника затъмнената част може да се види в по-тъмен оранжево-червен отенък. Колкото по-тъмен е отенъкът, толкова по-запрашена е атмосферата на Земята, обясни той:

С невъоръжено око ще видим само тъмна част от луната, без да можем да отличим цветове. Трябва ни фотография.

Между 11 и 13 август можете да наблюдавате и пикът на "падащите звезди" персиди. Препоръчително е да изберете  тъмно и усамотено място. На 21 август се очаква и пълно слънчево затъмнение, но то няма да може да бъде наблюдавано от България. САЩ очакват над 1 000 000 посетители заради явлението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!