Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организацията „Тръст за социална алтернатива”:

Голям интерес сред ромите към придобиване на имотите и узаконяване на постройките им

Снимка: БГНЕС

Организацията „Тръст за социална алтернатива” получи годишна световна награда от Глобалния форум за населените места за проекта си „Градоустройство - печелим всички”, който осъществява в Кюстендил, Дупница и Пещера. Признанието е подкрепено от ООН и е в категория „Изключителен принос”. Церемонията по награждаването ще е през октомври в централата на ООН в Ню Йорк. Мария Методиева, програмен директор с ресор „Икономическо развитие и достъп до заетост” в тръста, сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че бенефициенти са 1799 семейства в трите населени места: 

Наградата е изключително висока чест за нас и за подхода, който прилагаме с цел да подобрим жилищните условия на икономически уязвими общности в цялата страна. Това, което ние правим всъщност, е да осигурим достъп на икономически уязвими общности до възможност да подобрят икономическата си независимост чрез получаване на собственост на имота, върху който са изградили постройка и законно построяване на жилищната постройка. Това е в основата си подходът, който цели да създаде възможност за успех в образователните постижения на деца, които растат в подобни общности и да осигури възможност на семействата да получат достъп до капитал. Всяко едно жилище, всеки един имот е капитал, който би могъл да спомогне за икономическия успех на едно семейство. 

Общините са били избрани заради готовността на общините и на местните общности да участват в процеса, обясни Методиева:

За моя изненада се оказа, че голяма част от общността в Кюстендил, в Дупница и в Пещера домакинствата плащат данъци, плащат своите сметки за електроенергия и вода. Това е в противовес на ширещия се стереотип, че ромите не плащат и че нямат интерес в това. Напротив. Има изключително високо желание, много силно желание, хората да придобият собственост върху имота, върху който са построили постройката си и тя да получи статут на търпимост, тъй като в момента няма възможност, законодателна, за узаконяване на тези жилища и впоследствие, в резултат на това, да плащат своите данъци, такси и всички необходими отговорности, които вървят ръка за ръка със собствеността.

Премахването на незаконни постройки не е решение, особено при липса на алтернативно настаняване на хората, тъй като създава напрежение в цялото общество, тъй като проблемът се мести от едно място на друго, а не се решава, категорична е Методиева:

Това, което ние предлагаме, е възможност, която в рамките на съществуващото законодателство е напълно осъществима. Разбира се, има необходимост от законодателни промени, които да спомогнат процеса и да овластят общинските администрации, общинските власти да решават подобни проблеми в своя мандат, без да е необходимо допълнително да се натоварват финансово и национални власти и общинските администрации.

Интервюто с Мария Методиева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна