Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солисти от София, Варна и Истанбул пеят в премиерата на "Манон Леско" на "Варненско лято"

Опера Варна
Снимка: Igor Ackov
Солисти от София, Варна и Истанбул пеят в премиерата на "Манон Леско" от Пучини на Международния музикален фестивал "Варненско лято" - на 9 август от 21.00 ч., в програмата "Опера в Летния театър", съобщава БТА.
Главните персонажи пресъздават примата на Софийската опера и балет, сопраното Радостина Николаева - Манон Леско, солистът на Варненската опера, баритонът Пламен Димитров - сержант Леско, брат на Манон, и солистът на Истанбулската опера, тенорът Ефе Кислали - Кавалер Де Грийо.
Диригент е Ян ван Маанен, режисьор - Александър Текелиев, художник - Валентин Топенчаров. Пластиката е на Гриша Роглев.
Спектакълът е с участието на оркестъра и хора на Варненската опера и на Варненската детско-юношеска опера.
Това е втората постановка на "Манон Леско" в историята на Варненската опера. Първата е била през 1963 г. под диригентството на Йоско Йосифов. Режисьор е бил Драган Мицов. В главните роли са били Яна Кючукова - Манон, Михаил Зидаров - Леско, и Тодор Костов - Де Грийо.
Операта на Пучини по либретото на Луиджи Илика, Марко Прага и Джузепе Джакоза е въздействаща адаптация по класическия роман на Абат Прево за свободолюбивото селско момиче, което става част от елита на Париж и се разкъсва между любовта и мечтания живот в лукс. Именно тази творба става повод Джордж Бърнард Шоу да обяви Пучини за истинския наследник на Верди. Въпреки че през 1884 г. Жул Масне вече е написал своя шедьовър "Манон", Пучини не се възпира да излее вдъхновението си в чиста емоция и пленителни мелодии. Творбата се превръща в първия му голям успех, а любовният дует от второ действие си остава и до днес една от най-еротичните оперни сцени, създавани някога, отбелязват от театъра.
Дълъг е списъкът с изключителни изпълнители на главните роли в миналото - още на премиерата през 1907 г. в присъствието на самия Пучини пеят Енрико Карузо и Лина Кавалиери. Последователно като Де Грийо се изявяват Бениамино Джили, Юси Бьорлинг, Ричард Тъкър и Пласидо Доминго. В Манон се превъплъщават Рената Тебалди, Мирела Френи, Рената Ското и Карита Матила, припомнят от трупата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени