Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зает с преправянето на света, човекът забрави да преправи себе си

БНР Новини

Това са думи на класикът на руската литература Андрей Платонов. Той казва още: Свободата живее само там, където човекът е свободен пред самия себе си, където не изпитва срам и съжаление за себе си. И затова всеки човек може да бъде свободен и никой не може да го лиши от свободата, ако самият той не го пожелае. Насилието, което човек поиска да употреби уж за да удовлетвори собствената си свобода, всъщност ще унищожи тази свобода, защото където има сила, там няма свобода, свободата е там, където има съвест и човек не се срамува за делата си.
Тази максима е очевидно изстрадана. Андрей Платонов се превръща в класик едва в годините на перестройката. Дотогава произведенията му не се издават. Роден е на 28 август 1899 г. във Воронеж. Той е най-големият от 11 деца в семейството, затова и рано напуска училище, за да работи и помага за прехраната. Участва в революцията и в гражданската война. Работи като журналист. През 30-те години забраняват произведенията му за публикуване. Живее трудно, боледува, губи близки и умира в мизерия и неизвестност. Ще разберете защо, ако слушате „Латерна“ – пиесата, която е написал без никаква надежда да я види поставена на сцена. „Латерна“ е държавата, времето, животът и съдбата на Андрей Платонов. Струва си да я чуете!
Участват артистите: Стоян Алексиев, Веселин Мезеклиев, Антон Горчев, Владимир Йончев, Мария Данчева, Красимир Обретенов.
Режисьор: Емил Манасиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!