Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийската АБХ успокои, че съдържанието на фипронил в заразените яйца е 8 пъти под прага на риска

| обновено на 08.08.17 в 16:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенцията за хранителен контрол в Белгия успокои, че в яйцата има безвредно количество от забранения препарат „фипронил“. В първи доклад по случая институцията обясни, че съдържанието на веществото в заразените яйца е 8 пъти под прага на риск, съгласно стандартите на ЕС, и няма опасност за човешкото здраве. Агенцията опроверга също обвиненията в бавна реакция след откриването на проблема

Концентрацията на „фипронил“ в откритите яйца в Белгия е 0,092 милиграма на килограм, което е много под европейската пределна норма от 0,72 милиграма, пише в доклада. Първоначално са били спрени доставките от 82 фирми, а към момента блокирани остават 51 разпространители

Нито едно яйце със следи от фипронил не е стигнало до продажба, увери пред телевизия РТБФ говорителят на Федералната агенция за безопасност на хранителната верига Жан-Себастиан Уален. Холандия, Германия, Франция и Великобритания също откриха партии от заразения продукт на своя територия, а германците открито възроптаха защо белгийците са ги предупредили в края на юли, след като имали по-рано данни за следи от фипронил.

На 2 юни знаехме само за едно засегнато предприятие, обясни говорителят на белгийския хранителен контрол. Не знаехме мащаба на проблема, беше нужно разследване, обиски, разпити с помощта на прокуратурата. Не можем да съобщаваме на потребителите частична или непроверена информация. Затова съобщението дойде, когато имахме достатъчно събрани данни.

Политически натискът върху агенцията обаче расте. Според евродепутата от "Зелените" Барт Стас, цитиран от ВРТ, регулаторът е знаел за проблема още в средата на май. Месец и половина е твърде много време за реакция от страна на белгийските власти, смята Стас. Предстои изслушване по скандала на ресорните министри във федералния парламент.

Случаят със заразените холандски яйца предизвика политически скандал в Белгия. Министрите на земеделието и на здравеопазването ще бъдат изслушани в парламента заради обвиненията в бавна реакция на белгийската Агенция за хранителен контрол.
Тринайсет партиди със заразени яйца са били доставени през юли от Холандия във Франция на две предприятия за производство на продукти на яйчна основа, съобщи говорител на френското Министерство на земеделието и храните. Министерството разследва дали опасните продукти са попаднали в търговската мрежа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени